Pärast vägivaldsei rahutusi relvastamata mustanahalise mehe surma tõttu politsei vahi all toodi Minneapolisesse rahvuskaart.

46-aastane George Floyd suri esmaspäeval. Videos on näha, kuidas ta ei saanud hingata, sest valge politseinik surus põlvega tema kaelale, vahendab BBC News.

Meeleavalduses toimusid Minneapolises kolmandat õhtut järjest. Meeleavaldajad jooksid tormi politseijaoskonnale, mille politseinikud maha jätsid. Hoone süüdati seejärel põlema.

Tegemist oli Minneapolitsei 3. politseijaoskonnaga, kus Floydi surmaga seotud politseinikud arvatavasti töötasid.

Juba kolmapäeval kasutas politsei meeleavaldajate vastu pisargaasi ja toimusid rüüstamised.

Meelt on avaldatud ka Chicagos, Los Angeleses ja Memphises.

Minnesota kuberner Tim Walz mobiliseeris eile Minneapolise ja St. Pauli linnapeade taotlusel osariigi rahvuskaardi ning kuulutas välja „rahuaegse eriolukorra”.

„George Floydi surma peaks viima õigluse ja süsteemimuutuse, mitte uute surmade ja hävinguni,” ütles Walz oma avalduses, kutsedes meelt avaldama rahumeelselt.

Minneapolise linnapea Jacob Frey kutsus kolmapäeval põlvega Floydi kaelale surunud politseinikule kriminaalsüüdistust esitama. Neli vahistamises osalenud politseinikku on juba vallandatud.

Minneapolise politseiülem Medaria Arradondo vabandas Floydi surma eest.

Valge Maja pressisekretär Kayleigh McEnany ütles, et president Donald Trump läks „väga endast välja”, kui nägi videot Floydi surmast.