Iltalehti Aasia vanemkorrespondendi Jenny Matikaineni sõnul on olukord muutunud üha pingelisemaks. Meeleavaldajate ja politsei vahel toimub äge võitlus. Õhus on pisargaasi, lendavad süütepudelid ja telliskivid, rääkis Matikainen.

Ülikoolilinnakusse on püstitatud mitu teetõket ja tudengid on eemaldanud tänavatelt sillutise, et end politsei pealetungi eest kaitsta.

"Ma nägin seal paljusid noori omatehtud süütepudelitega. Nad olid ehitanud teetõkked kõigest, mis neile kätte juhtus. Õhk on aga pisargaasist paks ja seda lastakse õhku üha tihedamalt," rääkis Iltalehti korrespondent.

Matikaineni sõnul on politsei hoiatunud, et kavandab suuremat sekkumist.

Täna toimunud protestide käigus sai teiste seas vigastada politseinik, keda lasti vibust, teatas pühapäeval ajaleht The Sunday China Morning Post. Vibunool tabas politseinikku säärde ning ta toimetati haiglasse.

Terve tänase päeva jooksul on olnud tähelepanu vastasseisul kesklinna polütehnilisse ülikooli varjunud protestijate ja politsei vahel. Võimud kasutavad aktivistide vastu pisargaasi ja veekahureid. Meeleavaldajad ründasid omakorda teenistujaid, kui nad üritasid puhastada ülikooli lähedal barrikaadidega blokeeritud teid.

Hongkongi võimud teatasid, et esmaspäeval jäävad koolid ja lasteaiad julgeolekukaalutlustel suletuks, nagu on seda protestide tõttu olnud juba mitu päeva.

Hongkongi protestid algasid juunis seoses linnavõimude kavatsusega muuta väljaandmisseadust, mis võimaldanuks hakata kahtlustatavaid ka Mandri-Hiinasse saatma.

Seoses protestidega lükati nende muudatuste vastuvõtmine algul edasi, kuni loobuti sootuks. Meeleavaldajad hakkasid aga esitama uusi nõudmisi, nõudes ennekõike laiemat demokraatiat. Olukord linnas pingestus pärast 22-aastase üliõpilase surma ühe hiljutise protestiaktsiooni ajal.