Eile lendas Hispaania peaminister Pedro Sánchez üle kõige hullemini kannatada saanud piirkondade riigi idaosas ja külastas Mallorcat, kus nähti hiigellaineid, vahendab BBC News.

Valitsus peab täna hädaistungi tegutsemise koordineerimiseks. Sánchez lubas, et mingeid ressursse ega jõupingutusi kokku ei hoita.

Sánchezi sõnul oli oma osa rängas tormis kliimamuutusel.

„Meteoroloogilised nähtused, mille tunnistajaks me oleme, ei ole täielikult põhjustatud kliimamuutusest, aga tõsi on ka see, et kliimamuutus rõhutab neid,” ütles Sánchez.

Nädalavahetusel pühkis torm üle Baleaari saarte paduvihma ja kuni 28 meetrit sekundis puhunud tuulega. Tohutud lained sundisid mõningaid elanikke kodudest evakueeruma, jõed tõusid üle kallaste ning paadid rebiti kinnitustest lahti ja paisati randadele.

Seejärel tabas torm Hispaania mandriosas Kataloonia, Valencia, Murcia ja Andaluusia regioone vihma ja lumega, kahjustades hooajaks valmistuvaid mereäärseid kuurorte.

Hispaania meedia teatas neljast tormiga seotud surmajuhtumist Kataloonias, viiest Valencias ja kahest Andaluusias. Üks inimene hukkus riigi keskosas Kastiilia ja Leóni regioonis ja üks Astuurias Hispaania põhjaosas.

Ohvrite hulgas on 50-aastane mees, kes uhuti Kataloonias L’Ametlla de Maris kalastades kaljudelt merre, ja 75-aastane naine, kelle maja varises kokku Valencia regioonis Alcois.

Eile teatasid päästjad, et leidsid koos autoga uppunud mehe surnukeha Kataloonias Cabacésis.

Võimude teatel võib hukkunute arv veel kasvada, sest Kataloonias ja Baleaari saartel on neli inimest endiselt kadunud.

Tingimused on nüüd paranenud, kuigi mitu jõge Hispaania kirdeosas tõusis eile üle kallaste.

Torm Gloria räsis ka Prantsusmaa lõunapoolseimat departemangu Pyrénées-Orientales’i.