Pärast ajaloolist lumesadu tabab Hispaaniat alates tänasest külmalaine, kus minimaalsed temperatuurid võivad olla alla -10 mitte ainult mägedes, vaid ka sisemaa tasastes piirkondades, teatas Hispaania riikliku meteoroloogiaagentuuri (Aemet) esindaja Rubén del Campo ajalehele El País.

Kastiilia ja Leóni regiooni Soria provintsis oli näiteks täna hommikul kohaliku aja järgi kell 6 kolmes linnas temperatuur järgmine: Morón de Almazánis -18, Burgo de Osmas -17,5 ja Uceros -15,8.

Tänasest kuni reedeni on külm suures osas Hispaania sisemaast ja isegi mõnedes rannikupiirkondades. Päeval on sooja alla viie kraadi, aga riigi keskosas võib temperatuur ka alla nulli jääda.

Keskmine temperatuur jääb päeval 4-5 kraadi alla tavapärase ja mõnedes kohtades 6-7 kraadi, teatas Meteoredi ja www.tiempo.com-i mereoroloog José Miguel Viñas, kelle sõnul „teleporteerub Hispaania Skandinaavia talve”.

Lisaks muudele ohtudele, mida selline külm tähendab üha soojemate talvedega harjunud hispaanlastele, muudab öine pakane lume jääks ja hoolitseb selle eest, et see ei sula terve nädala jooksul ära, mis raskendab igasugust ringiliikumist.

Külmalaine on kõige käredam nendes piirkondades, kus on ka kõige rohkem lund sadanud ehk Hispaania keskosas ja lõunaplatool, kus selliste temperatuuridega harjunud ei olda, rõhutas Del Campo.

Täna hommikul anti külmahoiatus 11 regioonile: Andaluusiale, Aragonile, Kantaabriale, Kastiilia ja Leónile, Kastiilia-La Manchale, Katalooniale, Extremadurale, Madridile, Murciale, La Riojale ja Valenciale. Madridi, Lleida, Toledo, Albacete ja Guadalajara provintsidele kehtib oranž ehk tõsiduselt teise astme hoiatus.

Sellistes linnades nagu Valladolid, Cuenca, Toledo, Albacete, Palencia ja Soria võib temperatuur olla -8 kuni -10 kraadi. Madridis võib isegi külmem olla. Madridis on kerge miinus jaanuaris võimalik, aga siis maksimaalselt 2-3 kraadi miinust. Võib puruneda 1945. aasta külmarekord.

Eile jätkus lumesadu Aragonis, Astuurias, Kataloonias, Navarras, La Riojas, Baskimaa siseosas ja Kantaabrias. Kataloonias sadas maha 57 sentimeetrit lund. Lund sadas ka Lõuna-Hispaanias Andaluusias Sierra de Aracena ja Picos de Aroche mägedes Huelva provintsis ning Sierra de Cádizi mägedes ja Granadas.