Pole selge, millal video on filmitud, aga mees, kes on väidetavalt Baghdadi, viitab selles terrorirünnakutele Sri Lankal ja kuid kestnud lahingutele Islamiriigi viimase kantsi Baghouzi pärast Süürias, mis lõppes märtsis, vahendab AFP.

„Baghouzi lahing on läbi,” ütleb mees rätsepaistes padjal istudes ja pöördudes kolme mehe poole, kelle näod on hägustatud. „Jumal käskis meil džihaadi pidada. Ta ei käskinud meil võita.”

Video ühes lõigus, milles teda ei näidata, viitab mehe hääl 21. aprilli lihavõtterünnakutele Sri Lankal, milles hukkus 253 inimest ja sai viga ligi 500, kui „kättemaksule vendade eest Baghouzis”.

Baghdadina esitletav mees kinnitab, et Islamiriigi tegevus lääne vastu on osa pikast võitlusest, ja Islamiriik jätkab kättemaksmist tapetud liikmete eest.

„Pärast seda lahingut ootab ees uusi,” ütleb mees.

Mehel videos on pikk hall habe, mis näib olevat hennaga värvitud, ja ta räägib aeglaselt, tehes tihti mitu sekundit kestvaid pause keset lauseid.

Nii luuregrupp SITE, mis Islamiriigil silma peal hoiab, kui ka Iraagi Islamiriigi-ekspert Hisham al-Hashemi kinnitasid, et tegemist on Baghdadiga.

Praeguseks 47-aastane Baghdadi ilmus esimest ja viimast korda avalikkuse ette 2014. aastal Mosulis, kui kuulutas välja kalifaadi territooriumidel, mis olid Süürias ja Iraagis tollal Islamiriigi kontrolli all.

Mitu korda on vahepeal teatatud Baghdadi hukkumisest või haavata saamisest.