Kogu riigi maksimumtemperatuuride keskmise arvutamine on kõige täpsem viis kuumalaine mõõtmiseks, vahendab BBC News.

Ennustuste järgi peaks kõige suurem kuumus saabuma hiljem sel nädalal, mis tähendab, et rekord võib uuesti puruneda.

Austraalia kuumenes sel nädalal üles, kui üle kontinendi liikus ida suunas kuum õhumass. Ennustati „tõsiseid kuni äärmuslikke kuumalainetingimusi”.

Löödud on juba mitmed kohalikud kuumarekordid. Riigi keskosa ümbruses oli eile üle 45 kraadi sooja.

Nädala algul oli Lääne-Austraalia pealinnas Perthis kolm päeva järjest temperatuur üle 40 kraadi, mis on detsembri rekord.

Austraalia Meteoroloogiabüroo (BoM) andmetel on Austraalia alates 1910. aastast soojenenud veidi üle ühe kraadi ja suurem osa sellest on toimunud pärast 1950. aastat.

Austraalia kümnest kuumimast aastast üheksa on registreeritud pärast 2005. aastat.

Ametlike ennustuste järgi on 2019. aasta nelja kuumima aasta hulgas.

Kuumus on aidanud tekitada soodsaid tingimusi looduskatastroofide – võsapõlengute, põua ja üleujutuste – sagenemiseks ja rängemaks muutumiseks.

„Austraalia kliima on üha rohkem mõjutatud ülemaailmsest soojenemisest ja loomulik varieerumine leiab aset selle taustatrendi kohal,” teatas BoM.

Austraalias on suurtes piirkondades põud juba teist või kolmandat aastat. Seniste mõõtmiste järgi on 2019. aasta olnud viimase enam kui saja aasta kõige kuivem.

Konservatiivset valitsust kritiseeritakse nii kodu- kui ka välismaal ebapiisava tegevuse eest kliimavaldkonnas. Austraalia on üks suuremaid süsinikusaaste õhkupaiskajaid maailmas inimese kohta, suuresti seetõttu, et sõltub endiselt väga kivisöeelektrist. ÜRO andmetel jääb Austraalia oma saaste vähendamise lubadustest maha.

Austraalia valitsusele on olnud vastumeelt üha hullemateks muutuvate võsapõlengute põhjusena kliimamuutuse rollist rääkimine, mis on kutsunud esile meeleavaldusi. Kriitikute sõnul puudub peaminister Scott Morrisonil selles osas tegevus.

Kui kohalik meedia teatas, et Morrison viibib Hawaiil, ilmusid Twitterisse sellised hashtag’id nagu #WhereThe BloodyHellAre You (Kus neetud põrgus sa oled?), #WhereisScoMo (Kus on ScoMo?) ja #FireMorrison (Vallandage Morrison.).