Tuhanded inimesed kogunesid ümber Püha Neitsi Maarja kiriku, kus näidati matuste otseülekannet, samal ajal kui miljonitel oli võimalik jälgida Gdański linnapea viimsele teele saatmist televisiooni vahendusel, vahendab uudistekanal BBC.

Matustest võtab osa endine Poola peaminister ja tänane Euroopa Ülemkogu eesistuja Donald Tusk, aga ka Poola president Andrzej Duda, tänane peaminister Mateusz Morawiecki ja ekspresident Lech Wałęsa ning endine Saksamaa president Joachim Gauck.

Gdański linnapea Paweł Adamowicz, keda eelmise nädala pühapäeval heategevusüritusel rünnati, suri järgmisel päeval haiglas, kus talle tehti viietunnine operatsioon.

Üle 20 aasta linna juhtinud Adamowicz oli elanike seas armastatud, mida näitas seegi, et tema jaoks tuli verd loovutama sadu vabatahtlikke. Linnapeale anti kokku üle 20 liitri verd.

Üritusel eelmisel nädalal jõudis ta veel inimesi tänada ja öelda, et Gdańsk on maailma kõige toredam linn, kui äsja vangist vabanenud 27-aastane kurjategija lavale tungis ja teda kolm korda pussitas.

Kui Adamowicz kokku varises, haaras teda pussitanud mees tekkinud segaduses mikrofoni ja teatas, et tegu olevat kättemaksuga riigi peamisele opositsioonierakonnale Kodanike Platvormile, kes ta enda sõnul süütu inimesena vangi pani. Adamowicz oli varem erakonna liige, kuid astus juba 2015. aastal sellest välja.

Tõenäoliselt oli mees vaimuhaige.

Adamowicz oli Gdański linnapea juba 1998. aastast. Ta avaldas avalikult toetust samasooliste paaride ja rahvusvähemustele võrdsetel õigustele ning sai oma progressiivsete vaadete tõttu tihti verbaalsete rünnakute objektiks. Adamowiczist jäid maha abikaasa ning 8- ja 15-aastane tütar.