„Oleme sunnitud sulgema lõunapiiri täielikult, kui obstruktsionistidest demokraadid ei anna meile raha müüri lõpetamiseks ja ei muuda neid naeruväärseid immigratsiooniseadusi, millega meie riik on koormatud,“ säutsus Trump oma Twitteri kontol.

Ta jätkas, väites, et tegemist võib olla hoopis kasumliku teoga: „USA kaotab nii palju raha kaubavahetuses Mehhikoga (rohkem kui 75 miljardit aastas, arvestamata narkootikumide raha, mis on veel kordades suurem), et ma pean lõunapiiri sulgemist tegelikult kasulikuks ettevõtmiseks.“

„Me ehitame müüri või sulgeme piiri,“ andis Trump mõista.

USA riigipea kurtis ka, et „Honduras, Guatemala ja El Salvador ei tee midagi USA heaks, ainult võtavad meie raha. Jutt levib, et Hondurases pannakse kokku uut põgenikekaravani, ja nad ei astu selle osas mingeid samme. Abi neile kolmele riigile lõigatakse täielikult ära - pärast aastetpikkust USA ärakasutamist“.

Mehhiko president Andres Manuel Lopez Obrador keeldus reedel kommentaaridest, öeldes, et ei soovi selle mõtlematusega hetkel kaasa minna.

USAs kestab juba nädal aega valitsusasutuste tööseisak, sest vabariiklasest president Trump nõuab senaatorite vastuseisust hoolimata piirimüüri rahastamist USA eelarvest: seda hoolimata sellest, et valimiskampaania ajal oli tema lubadus, et selle eest tasub Mehhiko, mitte Ameerika maksumaksja.

USA föderaalvalitsuse tööseisak tähendab, et sadadel tuhandetel ameeriklastel, sh postitöötajatel ja lennujulgestajatel, tuleb seni töötada palgata või minna palgata sundpuhkusele.

Arvamusküsitluste kohaselt toetab ainult kolmandik ameeriklastest piirimüüri rahastamist.