Ründaja, kelle politsei pärast rünnakut maha lasi, oli 20-aastane Põhja-Makedooniast pärit mees, keda oli varem karistatud katse eest minna Süüriasse, et liituda Islamiriigiga.

Siseminister Nehammer ütles kohaliku aja järgi täna hommikul alanud pressikonverentsil, et tegemist oli vähemalt ühe islamisti toime pandud rünnakuga. Sellist olukorda ei ole Nehammeri sõnul Austrias kunagi varem olnud ja see olevat katse nõrgestada riigi demokraatlikku ühiskonda. Ründajal oli pommivöö, mis osutus mulaažiks, ja automaat. Ründaja oli terroriorganisatsiooni Islamiriigi poolehoidja. Täpsemalt ei saa temast uurimistehnilistel põhjustel rääkida. Ei saa välistada ka teiste kahtlusaluste olemasolu, teatas Nehammer Austria ringhäälingu ORF-i vahendusel.

Viini politseipresidendi Gerhard Pürstli sõnul tehti ründaja kahjutuks kell 20.09. Ründaja korter avati lõhkeine abiga ja otsiti läbi, teatas avaliku julgeoleku peadirektor Franz Ruf. Politsei platvormile on üles laetud üle 20 000 video, millest on läbi vaadatud viiendik.

Nehammeri sõnul uuritakse endiselt, kas ründajaid oli rohkem. Paljud ohvrid on endiselt haiglas või šokis, teatas Pürstl, kelle sõnul hukkus rünnakus kolm inimest, kaks meest ja üks naine.

Viini liidumaa politseipresident Pürstl sai eile kohaliku aja järgi kell 20 telefoni teel teate, et üks mees tulistab haavlipüssist. Eriüksus saadeti Seitenstettengassele sünagoogi juurde. Seal toimus tulevahetus, kus üks politseinik sai raskelt haavata, teatas Pürstl.

Tänaval oli rünnaku ajal palju inimesi, kes nautisid mahedat ilma viimasel õhtul enne karmi koroonakarantiini taaskehtestamist. Politsei teatel oli kuus sündmuspaika Seitenstettengasse vahetus läheduses, sealhulgas Morzinplatzil, Salzgriesil, Fleischmarktil, Bauernmarktil ja Grabenil.

Veidi pärast kella 1 öösel peetud pressikonverentsil kutsus Nehammer Viini elanikke üles kodus püsima. Eriti soovitas ta vältida kesklinna. Kooliõpilased peaksid täna võimaluse korral koju jääma, aga koolid ja lasteaiad on siiski avatud vanemate jaoks, kellel ei ole võimalik laste järele vaadata.

Öösel toimus ulatuslik politseioperatsioon. Osales 150 eriüksuse Cobra ja 100 eriüksuse WEGA liiget, peale nende ka tavapolitseinikud. Avaliku julgeoleku peadirektor Ruf ütles, et julgeolek tagatakse kogu olemasoleva jõuga. Koostöös naaberriikidega kontrollitakse Austria piiri ületajaid.

Inimestel, kes kesklinnas varjusid, paluti helistada hädaabinumbrile. Politsei palus videoid ja fotosid jagada mitte sotsiaalmeedias, vaid laadida need üles politsei võrguplatvormile.

Kas rünnaku sihtmärk oli lähedal asuv sünagoog, seda ei saa veel kinnitada. Austria liidukantsleri Sebastian Kurzi sõnul ei saa antisemiitlikku rünnakut välistada.

Kurzi arvates oli kindlasti tegemist terroriaktiga, mis oli väga professionaalselt ette valmistatud.

Aktiveeriti ka Austria kaitsevägi Bundesheer, mis võttis üle objektide kaitse pealinnas.

Kohe hakati ka spekuleerima rünnaku džihadistliku tausta kohta. Islamistlikke veebilehti jälgiv USA ettevõte SITE teatas, et ühe džihadisti sõnul oli rünnak „osa arvest” Austria osalemise eest USA juhitud koalitsioonis.

Saksa ajaleht Bild kirjutas, et tõenäoline süüdlane on Islamiriigi toetaja. Ta olevat rünnakust eile Instagramis teatanud.
Tunnistaja videolt oli näha, kuidas üks ründajaid sünagoogi lähedal mööda tänavat ringi käib, karjub ja inimeste pihta tule avab. Teistest videotest võis näha paanikas inimesi rünnakupaigalt põgenemas.

Ameerika ja Euroopa riigipead mõistsid rünnaku hukka ja avaldasid Austriale kaastunnet. Teiste seas tegi avalduse Prantsuse president Emmanuel Macron, kellel on tulnud viimastel nädalatel silmitsi seista mitme rünnakuga oma kodumaal. "See on meie Euroopa," lausus ta. "Meie vaenlased peavad mõistma, kellega neil tegu on. Me ei kavatse taganeda."