- Peaminister Jüri Ratas ütles pühapäevaõhtuses pöördumises, et teiste riikide karm kogemus on näidanud, et rahulikumale perioodile võib kiiresti järgneda koroonaviirusese haigestunute ja haiglaravi vajavate inimeste arvu hüppeline tõus. Ratas märkis, et praeguseks on kogutud koroonaviiruse proove enam kui kolmelt ja poolelt tuhandelt inimeselt ning koroonaviirusesse nakatunuid on tuvastatud üle 300. "Tegelikult on meie hulgas viirust kandvaid inimesi ametliku diagnoosi saanutest märksa enam," rõhutas peaminister.

- Pühapäeva keskpäevase seisuga on Eestis koroonaviirus diagnoositud 326 inimesel, kellest 17% on 60-aastased või vanemad. Ööpäevaga tehti 417 testi, millest osutus positiivseks 20. Vaata täpsemaid andmeid! Terviseamet teatas õhtupoolikul, et viimase seisuga on haiglaravil 15 inimest, kellest neli vajavad intensiivravi. Kahe inimese seisund on kriitiline, ülejäänutel stabiilne. Terveks on seni saanud neli inimest.

- Pärnu Haiglas on ravil kolm koroonaviiruse patsienti ja kõigi seisund on stabiilne. Ida-Tallinna Keskhaiglas on kaks inimest, kes vajavad intensiivravi, kuid nende seisundit hinnatakse stabiilseks. Tartu Ülikooli Kliinikumis on ravil viis inimest, neist kaks on kriitilises seisus intensiivravis. Lääne-Tallinna Kekshaiglas viibib hetkel viis inimest, nende kõigi seisund on stabiilne ja nad ei vaja intensiivravi.

- Terviseameti peadirektor Merike Jürilo ütles pressikonverentsil, et testimise mahud jätkuvalt tõusevad ja keegi ei pea tundma muret sellepärast, et kui tal on sümptomid, siis ta ei saa testitud või ei saa teada, kas tal on Covid-19 nakkus või mõni muu haigus. "Ma tahan aga siinkohal rõhutada, et selle otsuse testimisele saatmiseks teeb (pere-)arst, sellepärast et arst on kõige parem nõuandja tervise küsimustes. Me ise inimestena võime küll endale diagnoosi panna, aga see ei pruugi olla kõige täpsem ja seega on arsti hinnang kõige olulisem," lausus ta.

- Jürilo tunnistas ka, et kuna Euroopa Komisjoni ühishange isikukaitsevahendite soetamiseks venib, on Terviseamet ise otsimas võimalusi kaitsemaskide ostuks: esimene maskide tarne (50 000 FFP3 respiraatorit) on Eestisse saabumas 27. märtsil ja teine tarne (85 000 FFP3 respiraatorit) lähima viie-kuue päeva jooksul.

- Terviseameti peadirektor hoiatas, et piiranguid, millega me oleme pidanud ühiskonnas arvestama, leevendada hetkel ei saa. "Täna ma tahan küll rõhutada, et hetkel veel ei tohi valvsust kaotada - kõik need samad suunised ja juhised on jätkuvalt asjakohased: hoida distantsi, vältida lähikontakti, pesta käsi, hoiduda vanemaealiste külastamisest," ütles Jürilo. "Täna maailmatrend näitab ja ka Eestis me juba näeme seda, et kasvab vanemaealiste haigestumine."

- Häirekeskuse peadirektor Kätlin Alvela palus lapsevanematelt: "palun rääkige oma lastega ja selgitage neile olukorda, mis meil praegu riigis on, miks see nii on, sest kui lapsed on päevad läbi üksinda kodus, siis nad helistavad meile, on väga kurvad ja murelikud ning soovivad informatsiooni. Võtke aega ja rääkige lastega".

- Politsei- ja Piirivalveameti peadirektori asetäitja Priit Pärkna ütles pressikonverentsil, et nende peamine tähelepanu on piirikontrollil. Teisipäevast alates on Eestisse sisenenud ca 26 000 inimest. Ta lisas, et politsei pöörab väga suurt tähelepanu ka noortele, kes kogunevad erinevates avalikes kohtades, ning lõbustusasutustele, kes ei järgi eriolukorra piiranguid, mille kohaselt öine alkoholimüük ei ole seal lubatud. Tänase seisuga on koroonaviirusesse nakatunud ka viis politseitöötajat, kinnitas Pärkna.

Jälgi otseblogi: