Täna hääletati ÜRO julgeolekunõukogusse viis uut mittealalist liiget, nende seas ka Eesti. See on lõppvaatus 14 aastat väldanud kampaaniale, sest oma taotluse aastateks 2020-2021 nõukogusse pääsemiseks andis Eesti sisse juba aastal 2005.

Võit selgus teises hääletusvoorus, kus Eesti sai 132 häält, konkurent Rumeeniale jäi 58 häält.

„See tänane kõigi maailma riikide poolt tehtud otsus, et just Eesti on järgmisel kahel aastal paslik kuuluma ÜRO julgeolekunõukogusse, aitab meil seista senisest paremini meie riigi ja meie inimeste huvide eest. See aitab meil seista parema maailma eest. Väärtuste eest, ilma milleta poleks meil ja paljudel teistel riikidel ja rahvustel maailmas kohta,“ ütles president Kaljulaid pärast Eesti valimist julgeolekunõukogusse.

Eesti delegatsiooni esindab New Yorgis president Kersti Kaljulaid, välisminister Urmas Reinsalu ning Eesti esindaja ÜRO-s, Sven Jürgenson.

Vabariigi presidendi sõnul on Eesti jaoks oluline, et kehtiks rahvusvaheline õigus, kõikjal austataks inimõigusi ja maailm põhineks reeglitel ja kokkulepetel, sest vastasel korral maksaks vaid huvid ja jõud. „Eesti on alates iseseisvuse taastamisest hoidnud seda joont, et oma otsused rahvusvahelises kogukonnas teeme väärtuspõhiselt. Selle eest oleme pälvinud usalduse ja seda joont peame hoidma ka edaspidi. Kuulumine ÜRO julgeolekunõukogusse on Eesti jaoks ajalooline samm. See on järgmine kiht meie kaitsekilbil – ühelt poolt on meil suuremad võimalused kui eales varem rääkida kaasa maailma asjades, teisalt suureneb meie tuntus ja meie sõna kaal,“ ütles president Kaljulaid.

Riigipea tänas ka kõiki, kes on Eesti pürgimisse ÜRO julgeolekunõukogu liikmeks 14 aasta jooksul panustanud. Samuti tänas riigipea Eestiga koos julgeolekunõukogu kohale kandideerinud Rumeeniat ning õnnitles Nigerit, Tuneesiat, Vietnami ning St Vincent ja Grenadiine, kes valiti täna koos Eestiga julgeolekunõukogusse aastateks 2020-21.

Oma tänukõnes meenutas Kaljulaid muuhulgas ÜRO kampaaniameeskonda kuulnud Mart Nutti, kes hiljuti meie hulgast lahkus. Ta sõnas, et Nutile oleks tänane päev väga meeldinud ning võidukas tundnud.