Omavalitsustel on küll olemas vastavad koerte ja kasside pidamise eeskirjad, kuid lahtiselt jalutavate või lahti pääsenud loomadega puutub politsei endiselt sageli kokku. Kõige enam juhtumeid on just koertega, kes on koduaiast välja saanud ja omapäi hulkuma pääsenud. Politsei sõnul on tihtilugu ka omanikud murest murtud ja otsivad oma looma paaniliselt taga, kuid iga koeraomaniku vastutus on see, et koduaed oleks turvaline ja lemmik sealt omapäi välja ei pääseks.

Kuna lahtiselt jalutav koer võib sattuda õnnetusse või põhjustada seda ka ise, kutsub politsei üles jalutama oma loomaga rihmastatult. Nii on kõigi turvalisus tagatud ja nii on ka koeral kindlam ja turvalisem olla. 7-aastane belgia lambakoer Mäki demonstreerib videos, kuidas üks viisakas koer asulas jalutama peaks.

Et aga koer ka lahtiselt joosta saaks, on nii Tallinnasse kui ka mitmesse valda ehitatud vastavad jalutusplatsid. Mõnes kohas on need niivõrd suured, et seal saab õnneks tuurid üles võtta ka kõige agaram jooksja. Koerajuht Kristi Pai aga toonitab, et ka jalutusplatsidel kehtivad reeglid ja iga koeraomanik vastutab oma lemmiku eest ise. Austama peab ka teisi platsil olijaid ja kõigi turvalisus ning heaolu peavad olema tagatud.

Politsei annab ka nõu, mida teha siis, kui tänaval jalutades tuleb vastu lahtiselt jalutav koer. Kui omanikku pole näha ja tegemist on omapäi hulkuva koeraga, siis tuleks sellest teavitada kohalikku omavalitsust või politseid. Kui aga koeraomanik on olemas, võib talle teha vastava märkuse. Kui koeraomanik, hoolimata talle tehtud märkusest, kaaskodanikega ei arvesta ning keeldub oma koera rihmastamast, ja koer käitub agressiivselt, võiks sellest kindlasti teavitada ka politseid.

Ida-Harju politseijaoskond koostöös kuue omavalitsusega kutsuvad üles olema hooliv kogukonnaliige ja peremees oma lemmikloomale. Kampaania "Rihmaga on turvaline" raames värvitakse kõnniteedele vastavad piktogrammid, eesmärgiga juhtida koeraomanike tähelepanu ning tuletada meelde rihmastada oma lemmikloom. Kahekeelsed piktogrammid, millel on kujutatud jalutusrihma lõugade vahel hoidev koer, joonistatakse esialgu Kose, Anija, Jõelähtme, Maardu, Loksa ja Viimsi valla tänavatele. Ida-Harju politseijaoskond kutsub üles ka teisi selle kampaaniaga liituma.