Hüppekäskluse õpetamist alusta madala tõkkega. Esmalt oleks õpetamisel hea kasutada vaid maapinnale asetatud tõkkepulka. Hästi sobib ka mõni harjavars. Samm-sammult saad lisada nii kiirust, reguleerida tõkke kõrgust kui ka õpetada koerale tõkke ületamist erinevate nurkade alt. Seda käsklust saad hiljem kasutada väga erinevate takistuste puhul. Samuti saad seda proovida ka koeraväljakutel, kus on hüppetakistus juba olemas.

Kuidas koerale uut käsklust samm- sammult õpetada?

1. Võta maiused, kutsu koer enda ette ja palu tal istuda.

2. Pane koer istuma nii, et takistus jääks sinu ja koera vahele.

3. Astu ise teisele poole takistust ja meelita koer maiuse abil sealt üle astuma.

4. Premeeri ja kiida koera.

5. Proovi harjutust takistuse teiselt küljelt ja lisa suuline käsklus.

6. Nüüd proovi käsklust liikudes ise koera kõrval. Anna talle käsklus „hopp“ ja liigu koos koeraga tõkkest mööda, palu koeral takistusest üle hüpata.

7. Õnnestunud soorituse korral premeeri ja kiida.

8. Järk-järgult saad soovi korral tõkke kõrgust tõsta.

Põrand ei tohi olla libe ja hüppe jaoks peab jääma piisavalt ruumi.

Treenimisel arvesta kindlasti koera suurusega, tema kehakaalu ja tervisega – liiga kõrge tõke võib kaasa tuua trauma. Harjuta pigem madalamate tõketega. Samuti jälgi, et põrand, kus koera õpetad ei oleks libe ning hüpete jaoks jääks alati piisavalt ruumi. Suvisel ajal on takistuse ületamist hea õpetada hoopis õues muru peal või metsa all, kus maha langenud puude näol leidub ka loomulikke takistusi, mida koer peab ületama.

Pea meeles kiita ja premeerida oma koera juba iga väikese katsetuse eest. Ära oota talt kohe perfektset tulemust. Peamine on, et koer oleks motiveeritud! Uut käsklust üle kümne minuti korraga harjutada ei tasu. Tee paus ja proovi hiljem uuesti. Harjuta, harjuta, harjuta. Harjutamine teeb meistriks!

Videos esinevate chihuahuade Matilda, Augusto ja Kennu omanik on Krista Laanet, kes juhendab chihuahuade trikikooli trikitrenne. Aastate jooksul on ta oma lemmikutele õpetanud hulga vahvaid trikke, millega külalisi üllatada. Õpeta ka sina oma koerale mõni uus trikk! See on hea viis, mille läbi koera ja omaniku vahelist kontakti ja sidet parandada.

Trikid on õpetatud hiljuti ilmunud trikiraamatu "43 trikki koertele" baasil. Raamatu kohta leiad lisa SIIT.