Oscarid 2020 toimus ilma õhtujuhita teist korda järjest, kuid see ei seganud kogu ürituse läbiviimist ning tegelikult ei pannud seda isegi tähele. Esimesena astusid lavale koomikud ja endised selle ürituse õhtujuhid Chris Rock ja Steve Martin. Rääkisid, kuidas nad naudivad õhtu mitte juhtimist, tegid nalja Jeff Bezose rikkuse üle, et suutis jääda kõige rikkamaks ka peale lahutust ning öeldi, et nad nautisid "The Irishman" esimest hooaega.

Õhtu esimene auhind anti parimale meeskõrvalosale, mis läks Brad Pittile filmi "Ükskord Hollywoodis" täpselt nagu Kuldgloobus ja BAFTA. Pitt enda tänukõnes mainis natukene kohalikku poliitikat, kuid kiitis eelkõige Quentin Tarantino ja Leonardo DiCaprio talenti.

Brad Pitt Oscaritel 2020

Õhtu teine auhind läks parimale animeeritud filmile, mille võitis "Lelulugu 4", olles esimene järje järg, mis selle auhinna võitis, murdes sellega enda tehtud rekordi. Tänukõnes tänati inimesi, kes on Lelulugu kõrval kasvanud ja täna seda koos lastega vaatasid.

Kolmas auhind läks animeeritud lühifilmile "Hair Love", kus tänukõnes räägiti, et nende jaoks on äärmiselt oluline rassilise erinevuse esindamine ning selle sõnumi edastamine. Lisati, et see auhind on hiljuti lahkunud Kobe Bryanti mälestuseks.

Õhtu teine muusikaline etteaste oli hittfilmist "Lumekuninganna 2", kus Idina Menzel laulis parima laulu nominendiks olevat "Into the Unknown", kuid tegi seda koos kümne teise rahvusvahelise Elsa häälnäitlejaga Jaapanist, Poolast, Norrast, Taist, Saksamaalt jpt.

Parima originaalse stsenaariumi nominatsioonid esitati Keanu Reevesi ja Diane Keatoni poolt. Selle väärtusliku auhinna võitis Korea superfilm "Parasiit" ja selle autorid Bong Joon Ho ning Jin Won Han. Tänukõnes ütlesid, et kirjutamine on üksik protsess ning neil on hea meel enda riiki esindada.

Bong Joon Ho Oscaritel 2020

Kohandatud stsenaariumi kategooria oli õhtu üks tugevamaid ja selle auhinna viis koju Taika Waititi filmiga "Jänespüks Jojo". Tänukõnes mees tänas enda ema, et andis talle selle raamatu mille põhjal ta selle filmi kirjutas. Soovis, et noored lapsed kirjutaksid rohkem ja räägiksid üksteisele huvitavaid lugusid.

Parima dokumentaalfilmi auhinna viis koju "American Factory", mis räägib Hiina ja USA töökultuuride segamisest ja mida tegelikult tähendavad need sildid toodete küljes "tehtud Hiinas".

Parima lühidokumentaali viis koju pika nimega teos "Learning to Skateboard In A Warzone (If You're A Girl)". Tänukõnedes räägiti teistest töödest samas kategoorias, et kui palju need inspireerivad ja silmi avavad maailmas olevate murede kohta. Räägiti julgusest, mida tüdrukud vajavad maailmas, eriti riikides, kus naistel ei ole kõige parem elada.

Parim naine kõrvalosas läks Laura Dernile Netflixi filmist "Marriage Story", täpselt nagu Kuldgloobus ja BAFTA. Oma tänukõnes Laura eelkõige tänab enda abikaasat ja Netflixi ning enda sõpra filmi lavastajat Noah Baumbachi. Tänas ka enda näitlejatest perekonda.

Laura Dern Oscaritel 2020

Enne muusika kategooriaid astus lavale üllatusesineja Eminem, kes esitas enda lugu "Lose Yourself" filmist "8 miili" (2002), millega ise Oscari võitis. Parima helitöötluse Oscar läks Donald Sylvesterile "Ford vs Ferrari" filmi eest. Tänukõnes tänas enda abikaasat, et ta loobus enda karjäärist mehe nimel ja kasvatas nende lapsed hästi - kumbki pole poliitik. Helimiksimine läks Mark Taylorile ja Stuart Wilsonile filmi "1917" eest. Tänukõnes tänas eriti meeskonda, kes tegi tööd nendes märgades kraavides. Lisaks tänas ka lavastajat Sam Mendesi, et tegi sedavõrd hea filmi.

Parima kinematograafia viis koju oodatult filmi "1917" operaator Roger Deakins. Tänas enda kõnes operaatoreid ja Sam Mendesi geniaalsete ideede eest. Parim filmitöötlus läks "Ford vs Ferrari" Michael McCuskeriole ja Andrew Bucklandile.

Tom Hanks astus seejärel lavale ja andis teada, et Los Angelese linn saab uue muusemi filmiajaloost. See avatakse 14. detsembril 2020 ja seal on terve Hollywoodi ja Oscarite ajalugu. Tom Hanks lahkus sõnadega "Mina olen Spartacus" mälestades lahkunud näitlejat Kirk Douglast. Peale muusikalist esinemist tulid lavale James Corden ja Rebel Wilson kostüümides filmist "Kassid", et esitada auhinda parimate visuaalsete efektide eest. Auhind läks taaskord filmile "1917", millest oli kujunemas õhtu suurim võitja nagu oli seda Kuldgloobustel ja BAFTA-del.

Tom Hanks Oscaritel 2020

Õhtu suurimad auhinnad algasid parimast võõrkeelsest filmist, mille sai suurfavoriit "Parasiit". Juba õhtu teine Oscar neile. Tänukõnes mainib, et Akadeemia on liikumas õiges suunas, et pöörab rohkem tähelepanu ka võõrkeelsetele teostele. Lõpetas enda kõne inglise keeles andes teada, et on valmis õhtul korralikult jooma.

Parim filmimuusika auhind läks oodatult "Jokkeri" heliloojale Hildur Guðnadóttirile. Naine tänab abikaasat, enda väikeriiki (Island) ja soovib naistele, et nad võtaks ennast kokku ja laseks muusika endast välja. Parima originaalse lauluga võitis fillm "Rocketman" ja Elton John ning Bernie Taupin.

Parim lavastaja kategooria on alati olnud selline koht, mida peetakse lohutusauhinnaks filmile, mis ei võida parimat filmi. Kõik ootasid, et see läheb Sam Mendesile filmi "1917" ees, kuid läks hoopis Lõuna-Korea suurfilmi "Parasiit" lavastajale Bong Joon Ho. Ütles, et teda inspireeris suur Martin Scorsese. Rääkis, et õppis koolis tema toeseid ja tänas ka Quentin Tarantinot, kes tema filme USAs alati kiitis ajal kui keegi teda veel ei teadnud. Lubas korralikult juua kuni järgmise hommikuni välja.

"Parasiit" on olnud kõikide ennustajate valik ja ka Kinoveebi Jututuba saates andsime filmile palju auhindu, siis selleks hetkel juba kolm Oscarit oli rohkem kui osati oodata. Parima meespeaosa auhinna viis koju Joaquin Phoenix enda rolli eest filmis "Jokker". Tema tänukõne keskendus ebavõrdsusele riikide, inimeste ja loomade vahel. Rääkis inimeste egodest ja isekusest, mis ei anna kellelegi õigust teisi ära kasutada. Tänas inimesi, kes on andnud talle uusi võimalusi ja lubas olla ise ka parem ja eeskujuks kui inimene. Lõpetas ütlusega: "Mine päästa teisi armastusega ja rahu tuleb järgi!"

Joaquin Phoenix Oscaritel 2020

Õhtu eelviimane auhind oli parim naisnäitleja, mille viis koju Renee Zellweger enda rolli eest filmis "Judy". Tegemis on naise teise Oscariga ning taaskord kõik jookseb sama rada mööda, mis läksid Kuldgloobused ja BAFTA. Antud juhul sai Renee Zellweger Oscari kehastades näitlejat, kes ei saanud Oscarit, et kehastas Oscari võitjat. Naise tänukõne keskendus inimeste mainimisele, kes tema lähedal ja temaga koos tööd teinud. Rääkis, et meie kangelased, kes meid inspireerivad aitavad meil kõigil leida endas midagi paremat.

Õhtu kõige suurema ja olulisema auhinna andis kahekordne Oscari võitja Jane Fonda. Parima filmi auhinna võitis "Parasiit". Seda ei osanud keegi oodata! Sellega sai sellest esimene võõrkeelne film, mis võitis parima filmi auhinna ja tegemist on totaalse üllatusega. Tänukõnes olid inimesed eelkõige šokeeritud ja tänasid kõiki. Tänasid filmi lavastajat Bong Joon Ho, et ta teeb kõik lõbusaks ja ei võta ennast iiiga tõsiselt. Et mees julgeb unistada ja tänati ka Lõuna-Korea publikut, kes toetab iga nende filmi.

Järgnevalt kõik Oscarid 2020 nominatsooonid ja võitjad (pealkirjad inglise keeles).


Parim Film

The Irishman
Ford v Ferrari
Jojo Rabbit
Joker
Little Women
Marriage Story
1917
Once Upon a Time … in Hollywood
Parasite - VÕITJA
Jane Fonda ja Kwak Sin Ae Oscaritel 2020 - "Parasiit" parim film

Parim Lavastaja

Martin Scorsese - The Irishman
Bong Joon Ho - Parasite - VÕITJA
Sam Mendes - 1917
Quentin Tarantino - Once Upon a Time … in Hollywood
Todd Phillips - Joker


Parim näitleja - naine


Scarlett Johansson - Marriage Story
Saoirse Ronan - Little Women
Charlize Theron - Bombshell
Renee Zellweger - Judy - VÕITJA
Cynthia Erivo - Harriet


Parim näitleja - mees


Adam Driver - Marriage Story
Leonardo DiCaprio - Once Upon a Time … in Hollywood
Joaquin Phoenix - Joker - VÕITJA
Jonathan Pryce - The Two Popes
Antonio Banderas - Pain and Glory


Parim kõrvalosa - naine

Laura Dern - Marriage Story - VÕITJA
Scarlett Johansson - Jojo Rabbit
Margot Robbie - Bombshell
Kathy Bates - Richard Jewell
Florence Pugh - Little Women


Parim kõrvalosa - mees


Tom Hanks - A Beautiful Day in the Neighbourhood
Anthony Hopkins - The Two Popes
Al Pacino - The Irishman
Joe Pesci - The Irishman
Brad Pitt - Once Upon a Time … in Hollywood - VÕITJA

Parim originaalne stsenaarium


Sam Mendes and Krysty Wilson-Cairns - 1917
Noah Baumbach - Marriage Story
Quentin Tarantino - Once Upon a Time … in Hollywood
Bong Joon Ho and Jin Won Han - Parasite - VÕITJA
Rian Johnson - Knives Out

Parim kohandatud stsenaarium


Taika Waititi - Jojo Rabbit - VÕITJA
Todd Phillips ja Scott Silver - Joker
Greta Gerwig - Little Women
Steven Zaillian - The Irishman
Anthony McCarten - The Two Popes

Parim kinematograafia


Rodrigo Prieto - The Irishman
Lawrence Sher - Joker
Jarin Blaschke - The Lighthouse
Roger Deakins - 1917 - VÕITJA
Robert Richardson - Once Upon a Time … in Hollywood

Parim originaalne laul


Randy Newman - I Can't Let You Throw Yourself Away (Toy Story 4)
Elton John, Bernie Taupin - Love Me Again (Rocketman) - VÕITJA
Diane Warren - I'm Standing With You (Breakthrough)
Kristen Anderson-Lopez, Robert Lopez - Into the Unknown (Frozen 2)
Joshuah Brian Campbell and Cynthia Erivo - Stand Up (Harriet)

Parimad visuaalsed efektid


Dan DeLeeuw, Russell Earl, Matt Aitken ja Dan Sudick - Avengers: Endgame
Pablo Helman, Leandro Estebecorena, Nelson Sepulveda-Fauser ja Stephane Grabli - The Irishman
Robert Legato, Adam Valdez, Andrew R. Jones ja Elliot Newman - The Lion King
Guillaume Rocheron, Greg Butler ja Dominic Tuohy - 1917 - VÕITJA
Roger Guyett, Neal Scanlan, Patrick Tubach ja Dominic Tuohy - Star Wars: The Rise of Skywalker

Parim produktsiooni disain


Bob Shaw ja Regina Graves - The Irishman
Ra Vincent ja Nora Sopková - Jojo Rabbit
Dennis Gassner ja Lee Sandales - 1917
Barbara Ling ja Nancy Haigh - Once Upon a Time … in Hollywood - VÕITJA
Lee Ha Jun ja Cho Won Woo - Parasite


Parim lühidokumentaal

In the Absence
Learning to Skateboard In A Warzone (If You're A Girl) - VÕITJA
Life Overtakes Me
St Louis Superman
Walk Run Cha-Cha

Parim dokumentaalfilm


American Factory - VÕITJA
The Cave
The Edge of Democracy
For Sama
Honeyland

Parim helitöötlus


Donald Sylvester - Ford v Ferrari - VÕITJA
Alan Robert Murray - Joker
Oliver Tarney, Rachael Tate - 1917
Wylie Stateman - Once Upon a Time … in Hollywood
Matthew Wood, David Acord - Star Wars: The Rise of Skywalker

Parim meik ja soeng


Kazu Hiro, Anne Morgan, Vivian Baker - Bombshell - VÕITJA
Nicki Ledermann, Kay Georgiou - Joker
Jeremy Woodhead - Judy
Paul Gooch, Arjen Tuiten, David White - Maleficent: Mistress of Evil
Naomi Donne, Tristan Versluis, Rebecca Cole - 1917
Joaquin Phoenix as the Joker.


Parim kostüümidisain

Sandy Powell, Christopher Peterson - The Irishman
Mayes C. Rubeo - Jojo Rabbit
Mark Bridges - Joker
Jacqueline Durran - Little Women - VÕITJA
Arianne Phillips - Once Upon a Time … in Hollywood

Parim rahvusvaheline film


Corpus Christi - Poola
Honeyland - Põhja-Makedoonia
Les Miserables - Prantsusmaa
Pain and Glory - Hispaania
Parasite - Lõuna-Korea - VÕITJA

Parim filmitöötlus


Michael McCusker ja Andrew Buckland - Ford v Ferrari - VÕITJA
Thelma Schoonmaker - The Irishman
Tom Eagles - Jojo Rabbit
Jeff Groth - Joker
Yang Jinmo - Parasite

Parim animeeritud film


How to Train Your Dragon: The Hidden World
I Lost My Body
Klaus
Missing Link
Toy Story 4 - VÕITJA


Parim animeeritud lühifilm

Dcera (Daughter)
Hair Love - VÕITJA
Kitbull
Memorable
Sister


Parim lühifilm

Brotherhood
Nefta Football Club
The Neighbours' Window - VÕITJA
Saria
A Sister


Parim muusika

Hildur Guðnadóttir - Joker - VÕITJA
Alexandre Desplat - Little Women
Randy Newman - Marriage Story
Thomas Newman - 1917
John Williams - Star Wars: The Rise of Skywalker

Parim helimiksimine


Gary Rydstrom, Tom Johnson, Mark Ulano - Ad Astra
Paul Massey, David Giammarco, Steven A. Morrow - Ford v Ferrari
Tom Ozanich, Dean Zupancic, Tod Maitland - Joker
Mark Taylor, Stuart Wilson - 1917 - VÕITJA
Michael Minkler, Christian P. Minkler, Mark Ulano - Once Upon a Time … in Hollywood