"Hommik Anuga" kajastas pühapäeval, kuidas noor naine sünnitas jaanuaris lapse kodus, abiks vaid kümneaastane poeg. Naine heitis ette, et perepea jõudnuks sünnitusele enne kiirabi, kui politsei poleks üle 40 km/h-ga kiirust ületanud mehele vahepeal trahvi teinud. Tagatipuks oli sõidukil aegunud ka tehnoülevaatus.

"Viis aastat on mul auto ülevaatusest läbi läinud. Nüüd jäi lihtsalt tähelepanuta," selgitas Kuusk Delfile enne istungit. "See on ainuke teavitus, mis mul eesti.ee´st ei tule," selgitas ta.

Perepea Rait sai trahvi 400 eurot ja vaidlustas selle kohtus. Põhja prefekt Kristian Jaani möönis, et politsei võinuks olukorras kiiruseületajale rohkem toeks olla, mistõttu politsei pooldab trahvi tühistamist.


"Saades teada, et mees kiirustab koju sünnitava naise juurde, saanuks politseinikud teda aidata ja leida viisi, kuidas mees võimalikult ruttu koju saaks. Kiiruseületamine on alati ohtlik ning sellistes olukordades oleme varasemalt inimestele ka abi pakkunud," sõnas ta.

Politseinik oli öelnud, et pereisa ei saa niikuinii sünnituse juures midagi teha, selleks on kiirabi. Pereisa Rait oli politseile vahele jäädes kodust alla kümne kilomeetri kaugusel.

"Palju te selle kiiruse ületamisega kavatsesite aega võita?" küsis PPA esindaja kohtus, märkides, et sellise kiirusega võinuks pereisa võita vaid veidi üle minuti.

Kinnipidamisest tehtud salvestuses on näha, et patrullautosse istunud Raidule ütleb poltiseinik, et sünnituse juures olemine on küll väga tähtis, ent mees ei ole ju ämmaemand.

Kohtunik küsis, kui on selline situatsioon, kas politseil ei ole kohustust kontrollida, kaugel kiirabi on.

"Politseil on see võimekus olemas, mis põhjusel seda ei tehtud, ei oska ma vastata," selgitas PPA esindaja. Eraldi juhendit sellise olukorra kohta politseil ei ole.

Kas politsei oleks saanud ise Rait kiiresti koju viia ja pärast protokollid koostada? Oleks olnud võimalik, kuid teadmata põhjusel seda ideed välja ei käidud.

"See ei olnud muidugi õige asi, mis ma tegin. Aga politsei oleks võinud võtta mind auto peale, viia koju ja mu 10-aastane laps ei oleks pidanud nägema seda asja (sünnitust). Ma pidin minema perele appi," ütles kohtule pereisa Rait.

Politsei hinnangul oli kiiruse ületamine inimlikult mõistetav, ent seadus erandeid ette ei näe. "Hädaseisundit ei ole, kui inimesel on võimalik abi kutsuda. Antud juhul oli kiirabi teel," selgitas ta. Siiski vabandas politsei Raidu ees ja taotles trahvi tühistamist, kuna politseinikud oleks võinud olla rohkem abiks.

"Tänan mõistliku arusaamise eest," ütles seepeale Rait.

Aga mida teha sellistes olukordades? Variant oleks võtta ise häirekeskusega ühendust ja küsida, kui kaugel kiirabi on. Sellisel juhul võinuks politsei leida lahenduse pereisa kiiremaks koju aitamiseks.

Kiirust ületanud Rait: vabandan kaasliiklejate ees

"Soovin vabandada kaasliiklejate ees, et sellise eluohtliku olukorra maanteel tekitasin. Aga see olukord oli hetkel selline nagu ta oli," rääkis Rait Delfile pärast istungit.

Kuusk kirjeldas ka olukorda sellest hetkest, kui politsei vilkureid nägi.

"Ütlesin, et vabandage, mul elukaaslane sünnitab praegu. Politsei ütles, et selle jaoks on kiirabi ja teie ei pea nii kiiresti sõitma," kirjeldas Kuusk lühikest dialoogi.

Politseiautos sai Kuusk uue kõne oma paanikas pojalt, kes ütles, et pea juba paistab. "Ütlesin, et kallikene, ma ei saa tulla. Politsei pidas mind kinni."

Mis juhtus?

7. jaanuaril kella 15.45 paiku märkasid liikluspolitseinikud Tallinna-Narva maantee 31. kilomeetril Narva suunal liikumas sõiduautot Toyota Hilux. Sõiduki kiiruseks mõõdeti 136 km/h alas, kus on lubatud sõita kuni 90 km/h. Teekate oli märg.

Politseinikud andsid sõidukijuhile peatumismärguande.

Autot juhtis 37-aastane Rait, kes selgitas, et ületas kiirust jõudmaks koju oma naise juurde, kes sünnitab. Politseinik täpsustas kuuldut ja küsis, kas pere on koju kutsunud kiirabi, mida mees ka kinnitas.

Sõiduki andmete kontrollimisel selgus, et sõiduki tehnoülevaatus aegus eelmise aasta oktoobri lõpus.