“Kell 22.16 sai häirekeskus teate tulekahjust Ida-Viru maakonnas, Lüganuse vallas Aa külas asuvas pansionaadis,” teatas päästeamet eile õhtul Twitteris.

Päästjate saabudes oli leek majast väljas. Pansionaadis oli 47 inimest — 45 hoolealust ja kaks töötajat, kelle evakueerimisega koheselt päästjad alustasid. Kahjuks leidsid päästjad hoonest kaks hukkunut ning üks inimene suri kiirabiautos teel haiglasse. Kõik hukkunud olid mehed. Üks kannatanu toimetati haiglasse.

Päästjad lokaliseerisid tulekahju Lüganuse vallas Männiku pansionaadis täna kell 3.29. Jätkatakse järelkustutustööde ja edasiste menetlustoimingutega.

Päästetöid raskendasid nii keerulised lumeolud kui ka väga tugev tuul. Ka Hooldekodu elanikele tellitud buss oli saabudes mõnda aega lumes kinni tänu tugevale tuisule.

41 hoolealust majutas Lüganuse vald erinevatele asenduspindadele. Pansionaadis viibinud hoolealuste lähedased saavad täpsemat infot telefonilt 5818 8728.

Päästetöid teostasid Jõhvi, Kohtla-Järve, Iisaku, Sillamäe, Kiviõli, Kunda ja Rakvere päästjad ning operatiivkorrapidajad.

Tulekahju tekkepõhjus ei ole hetkel teada ning selle peab välja selgitama menetlus.


Kohapeal viibinud Delfi fotograafi sõnul hävis hoone tules täielikult, samas kõrvahoone jäi silmaga hinnates terveks.

Päästeamet avaldab kaastunnet hukkunute lähedastele ning kõigile pansionaadi elanikele ja töötajatele.

2019. aastal esines hoonel tuleohutuses rikkumisi, need likvideeriti kiirelt

Päästeameti peadirektor Kuno Tammearu teatas tragöödiaga seotud avalduses, et päästeamet tegi tuleohutusalase ülevaatuse Männiku pansionaadis 2019. aasta novembris. Toona esines rikkumisi evakuatsioonipääsu märgistuses ning evakuatsioonivalgustuse hoolduse dokumentide ja automaatse tulekahjusignalisatsiooni dokumentidega.

"Need puudused likvideeriti kiirelt ning kehtivad ettekirjutused hoonele puuduvad. Teadaolevalt oli hoone ehituslikult tuleohutuse mõistes heas seisukorras," teatas Tammearu.

Tammearu ütles, et tuleohutusnõuete täitmise eest vastutab aga hoone omanik.

"Asutuse juhi ülesanne on kindlustada, et töötajad oskavad tulekahju või muu õnnetuse korral kiirelt ja adekvaatselt reageerida ja hoolealused ohutusse keskkonda toimetada," teatas ta.

Praegu käivad menetlustööd, et selgitada välja tulekahju tekkepõhjus. Menetlust juhib PPA ja Päästeamet on kaasatud. Menetlusega selgitatakse välja ka see, missugune oli hoone tuleohutuslik olukord enne tulekahju puhkemist.

"Päästeameti jaoks on elu kõige tähtsam ja see on hindamatu. Seepärast oleme ka oma tuleohutusalastes nõuetes järeleandmatud ja seda eriti hoolekande-, ravi- ja lasteasutustes," teatas Tammearu.

"Tuleohutusnõuete eesmärk ongi see, et tulekahju ei puhkeks. Ja kui tulekahju siiski puhkeb, et siis saaks kõik elanikud sellest ruttu teada; et tuli ja suits hoones kiirelt ei leviks ning kõik elanikud saaks kiirelt hoonest välja ja päästemeeskonnad neid aidata," jätkas ta.

Tammearu sõnul on väga murettekitav, et lühikese aja jooksul on olnud mitu väga suurt tulekahjut kõrge riskitasemega hoonetes.

"8. jaanuari õhtul põles Maardus Kallasmaa tänaval sotsiaalmaja. Maardu põlengus õnneks keegi ei hukkunud, kuid paraku oli ka selles tulekahjus kannatanuid. Hoones viibis 46 inimest, neist 6 anti üle kiirabile, 2 tõsisemate vigastustega. 2020. aasta 19. jaanuaril oli tulekahju Kohtla-Järve linnas Järveküla teel asuvas sotsiaalmajas. Evakueeriti 23 inimest, üks inimene suri," teatas Tammearu.

Päästeamet tegi 2020. aastal kokku 5827 tuleohutuskontrolli, neist hoolekandeasutustesse 128. Lisaks tehti eriolukorra ajal virtuaalnõustamisi 259 hooldekodus, seega kokku tegeleti 387 hoolekandeasutuse tuleohutusega. 2021. aastal plaanib Päästeamet teha tuleohutuskontrolli 6050 ehitisel, neist hoolekandeasutustes 459. Kutsun siinkohal hoolekandeasutusi üles kontrollima, et nende hoonetes oleks tuleohutus tagatud, nõuded täidetud ning personal koolitatud tulekahju korral käituma, selleks vajadusel tuleohutusspetsialiste kaasates.

Peaminister Ratas avaldas kaastunnet hukkunute lähedastele

Peaminister Jüri Ratas avaldas kaastunnet hukkunute pereliikmetele ja lähedastele ning samuti kõigile hooldekodu elanikele ja töötajatele.

“Samuti soovin kõigile kannatanutele kiiret paranemist ning rahulikku peavarju evakueeritutele. Tõsised tuleõnnetused on alati äärmiselt valusad sündmused, millest tekkivate emotsioonide kirjeldamiseks on raske õigeid sõnu leida. Kahjuks juhtub neid Eestis ka talvisel ajal liialt tihti. Palun hoidke ennast ja oma lähedasi ning kaitske nende turvalisust. Langetan sügavas leinas pea,” kirjutas Ratas sotsiaalmeedias.

Sotsiaalminister Tanel Kiik avaldas samuti sotsiaalmeedias kaastunnet põlengus traagiliselt hukkunute lähedastele. “Soovin tugevat tervist ja taastumist kõigile kannatanutele. Tunnustan päästeametit ja Lüganuse valda kiire reageerimise eest, mis aitas päästa palju elusid,” teatas ta ühismeedias.