Tarrastele on esitatud süüdistus üldohtlikul viisil toime pandud mõrvas ja laskemoona ebaseadusliku käitlemises.

Pärnu kohtumajas kohal viibib reporter Joosep Tiks kirjeldas, et enne, kui saali sisenes kohtunik Rubo Kikerpill ja lubas Tarrastel istuda, seisas süüdistatav peaaegu liikumatult. Rahulikult, valge kampsuniga, rüht pisut kühmus seljaga. Tarraste vestles oma kaitsja vandeadvokaat Rünno Roosmaaga ning ohkassügavalt. Roosmaa patsutas hellalt Tarraste vasakut käsivart.

Keegi ei eita Lihula lähistel aset leidnud kohutavat veretööd. Tarraste võttis malbel häälel, pisut pudistades omaks süü mitmete mõrvas ja kannatuste põhjustamises. Ainult süüteo varjamise ja põgenemise osas sooviks ta kohtus vastu vaielda.

Nii küsis ka Tarraste advokaat Roosmaa retooriliselt oma kaitsekõnes: „Mida on kaitsjal selles kohtuasjas teha?” Miks võttis ta tagasi avalduse, et kohtuasi oleks kinnine – miks soovivad Roosmaa ja Tarraste Lihula sündmusi avalikult arutada? Sest Roosmaa hinnangul on küsimusi, mis on jäänud vastamata. Mis viis Tarraste hullumeelsuseni ja tapmisteni? Mis toimus ta psüühikas? Miks kõlas Žiguli tulistamisel karje: „Vale auto!”, miks ei suletud teelõiku, mida mööda Tarraste kodu poole liikus või miks julgustas häirekeskuse töötaja mootorratturit talle järgnema?

Prokurör Gardi Anderson luges minutite ja tulistatud kuulide täpsusega Tarrastele ette tema süü. Kolm lasku, mis tapsid Tarrastet jälitanud mootorratturi – jalga, pähe ja veel ligi meetri pealt tehtud kontrolllask pähe. Kuulid vintpüssist kahe teda jälitanud auto suunas, mis laskmiste peale põgenesid. Viisteist lasku, mis Tarraste suunas tema poole sõitva juhusliku Žiguli suunas. Suri vanaema, haavata sai vanaisa, kaks lapselast kolmest said raskeid vigastusi. Üheksateist kuuli teed blokeerivate kahe politseiniku suunas. Üks lask tabas politseiniku kiivrit.

Istungil mängiti ette häirekeskusele tehtud kõnede ning politsei ja häirekeskuse omavahelitse kõnede salvestusi. Samuti 13 salvestust seitsmest rinna- ja pardakaamerast. Videod ning helifailid maalivad võika pildi sellest, mis tegelikult tol traagilisel suvepäeval juhtus.

Näiteks on ühelt politsei videolt näha, kuidas Žigulist, mille pihta Tarraste tule avas, väljub verine vanaisa, käed üleval. "Tarraste vaatas neid kaadreid justkui huviga, ilma välise emotsioonita. Vahepeal kergitas kulme, liigutas kõrvu," kirjeldas reporter.

Teisest politsei videost on näha, kuidas Žigulis viibinud vanaema elustatakse, taustal vali laste nutt. Väikesel poisil on küljel kaks kuuliauku. Tema juurde abistama sööstnud politsei rääkis: „Tubli poiss oled. Hästi tubli poiss oled. Onu aitab. See on ainult auk, onju? Võta särk ära. Onu aitab. Näita onule." Videost on kuulda ka, et sama politseinik lohutab lapsi ning lubab "selle onu" kinni võtta.

Tarraste jälgis muutumatult ilmel, kuid endiselt huviga videoid.

Kohus arutab kriminaalasja avalikel kohtuistungitel, kokku on planeeritud üle kuulata 26 tunnistajat ja kohtuasja arutamiseks 14 istungipäeva. Neist viimane on aprilli lõpus.

Süüdimõistmisel on võimalik karistus kaheksa- kuni kahekümneaastane või eluaegne vangistus.

Jaanuari hakul toimunud eelistungil andis kohus Tarraste talle esitatud süüdistuses kohtu alla ning jättis tõkendina määratud vahistamise muutmata. Kohus võttis menetlusse kõigi kannatanute tsiviilhagid kogusummas umbes 350 000 eurot.

Mida teame Lihula tulistamisest?

Prokuratuuri poolt avaldatud põhjal teame, et Tarraste sõitis mullu 6. juuni õhtul oma Subaruga Lääneranna vallas Lihula lähistel üle ohutussaare Olerexi tanklasse. Seal rammis ta autosid ja poehoonet.

Viimaks jõudis ta ringiga välja autoteele ning mootorrattur Virgot Rägastik asus teda jälitama. Just tema andis häirekeskusele liiklusõnnetusest teada ja kirjutas ka oma sõpradele, et jälitab joonud juhti. Rägastik ja Tarraste jõudsid teeristi, kust vasakule jääb Lihula, paremale pikk ja sirge kruusatee ning mööda seda umbes kuue kilomeetri kaugusel Tarraste kodu. Tarraste keeras auto kodu poole, jõudis sellega sõita alla kilomeetri ja lõpetas kraavis. Mootorrattaga Rägastik oli tal endiselt järel.

Tarraste avas Subaru ukse ja korraga oli ümbruskonnas kuulda mitut lasku. Tarraste tulistas korduvalr Rägastikku, seejärel jalutas ta mootorratturi juurde kontrollima, küünitas lähemale ja tulistas Rägastikku uuesti korduvalt pähe.

Umbes pool tundi hiljem ja kaheksasada meetrit enda maakodule lähemal avas Tarraste uuesti tule vastutuleva Žiguli pihta. Autot tabasid kümned kuulid ning selles olnud kahest vanavanemast ja kolmest lapselapsest said pihta kolm. 61-aastane vanaema Ülle Heinver suri ja kaks lapselast, kolme- ja viieaastane, said raskelt vigastada.

Seejärel suundus ta lähedalolevasse metsa, kus tulistas politseinike suunas. Üks politseinik sai tabamuse pea piirkonda, ent hullema hoidis ära see, et ta kandis kiivrit. Politsei piiras Tarraste ümber nii, et tema liikumine oli takistatud. Tarraste ja politsei vahel puhkes mitu tulevahetust. Kell 00.40 peeti Tarraste Tuudi raudteejaama hoonete lähedal kinni.

Tal tuvastati pärast kinnipidamist alkoholi ja rahustite tarvitamisest tingitud joove, kuid prokuratuuri hinnangul ei takistanud joove mõistmast, millised on tema tegude tagajärjed.

Tarraste olevat ülekuulamisel öelnud, et pidas nii mootorratturit kui ka Žigulis sõitjaid politseinikeks. Teadaolevalt tegutses Tarraste üksi, tõendeid kaasosaliste kohta ei ole.