Mullu 29. novembril hilisõhtul sisenesid Häädemeeste vallas Reiu külas asuvasse Piiri kaupluses-kohvikusse kaks näomaskides meest, kellel õnnestus kassast röövida tervelt 134 eurot. Esialgu jäid mehed tabamatuks, ent hiljem selgus, et pundis oli ka kolmas mees ning täna said nad kohtunikult oma ränga karistuse kätte.

28-aastane Raimond Laiva sai röövlibandest kõige räigema karistuse, sest just tema oli mees, kes 2017. aasta suvel Õismäel ühe ööga seitse autot maha põletas.

Õismäel pandud tegude eest oli Laival kandmata kaks ja pool aastat vangistust ning kuna röövi toime panemise ajal oli ta katseajal, lisati need aastad nüüd mõistetud karistusele otsa - kokku veedab mees viis ja pool aastat trellide taga, millest praeguseks on ära kantud kümme kuud.

Eesti Päevaleht kirjutas mullu, kuidas Laival oli suurepärase manipuleerimisoskusega sõber Erkki Pärn, kes teda süütamisele õhutas, sest Pärnal olid klattimata suhted oma endise armukesega. Pärn viis Laiva sündmuspaigale, andis talle bensiinikanistri ning lasi tal süüdata oma endise armukese sõiduauto, millest tuli levis edasi kuuele lähiümbruses olevale autole.


Häädemeestel toime pandud röövis oli Laival kaasas veel kaks sõpra - Tiit Pendis ja Fred-Rene Habicht. Mõlemad peavad kohtuotsuse jõustumise korral vanglas veetma kaks aastat ja kaheksa kuud.

Ehkki rööv oli grupiviisiline, sisenesid kohvikusse kambast kaks maskides meest ning üks jäi autosse valvama. Samal ajal kui üks mees kassapidajat peksis, haaras Laiva kassaaparaadist sularaha. Prokurör Merike Lugna sõnul oli kolmanda mehe roll musta Volkswagen Passatiga oma kaaslased Piiri kohviku juurde sõidutada ja hiljem sealt tagasi tuua.

"Igaühe panus oli erinev, kuid ühise plaani järgi tegutsemise tõttu on kõigile esitatud sama süüdistus: röövimine, mis on toime pandud grupi poolt," ütles Lugna.

Kõik kolm meest on varem kriminaalkorras karistatud. Pendist on varem karistatud joobes juhtimise eest ning Habichtit vägivalla tõttu võimuesindaja suhtes. Laivat on lisaks süütamisele karistatud ka kahel korral süstemaatilise lubadeta juhtimise eest. Röövi ajal kandis Raimond tingimisi karistust ning võeti eeluurimise jooksul vahi alla.