Kriisiolukorras ujub alati pinnale inimesi, kes loodavad sellest omakasu lõigata. Eestis on viirushaiguse COVID-19 testimine praegu ette nähtud ainult riskigruppi kuuluvatele inimestele, testi soovijaid on aga oluliselt rohkem. Sotsiaalmeedias pakub lahkelt enda koroona-teemalist nõustamisteenust nõid Eha.

“Helista 900 XXXX ja saa teada, kas sind vaevab koroonaviirus või mitte!” seisab kirjas Facebookis levival kuulutusel, mille taustal on esoteerilises riietuses vanem naisterahvas. Tegemist on nõid Eha nõuandeliiniga, mis on avatud ööpäevaringselt. Iga minut nõustamist maksab peaaegu kaks eurot.

Liinile helistades moonutas reporter enda häält ja sõnas, et on 1965. aastal sündinud meesterahvas nimega Tiit. Reporter kurtis, et tal on 38 palavik, väga kehv enesetunne juba kaheksa päeva ja probleeme kõrge vererõhuga. Peagi kinnitas ennustaja Tiidu nime ja sünniaasta põhjal, et teda vaevab “koroonabakteri” (SARS-CoV-2 on viirus, mitte bakter - toim.) keskmine tase.

Muuhulgas soovitas ennustaja välja jalutama minna ja mitte paanitseda. Tõsi, teistest inimestest soovitas ta eemale hoida ja väljas liikudes hoida näo ees marlilappi.

Kogu kõnet ja ennustaja “soovitusi” on võimalik kuulata ülalpool olevast videost!

Ennustusliin kuulub firmale Ollerna OÜ. Firma omanikult aru pärides väitis ta, et koroona diagnoosimisega tema ei tegelenud, ta andis kõigest nõu. Lõpuks nõustus ta siiski kuulutuse maha võtma. Mõni tund pärast lubaduse andmist on kuulutus endiselt üleval.

Kuidas firma omanik ennast õigustas, seda kuula allpool!

Politsei: isiku tegevus ei ole ebaseaduslik

Põhja prefektuuri kriminaalbüroo juht Urmet Tambre sõnul on kahetsusväärne, et inimeste hirmu ja murede pealt üritatakse raha teenida. “Kõik viirusega seotud vajaminev info on olemas Terviseameti kodulehel ja abi saab küsida ka oma perearstilt. Samuti on avatud kriisitelefon 1247 ja perearsti nõuandeliin 1220. Kõnealuse isiku tegevus ei ole küll ebaseaduslik ega lähe kelmusena arvesse, ent selle eetilisuses võib tugevalt kahelda,” nentis Tambre.

Veebikonstaabel Ville Ränik postitas kuulutuse juurde Facebookis enda kommentaari, kus tõdes, et tegemist on filoloogilise JOKK-skeemiga.

“Vaatame korraks Sünonüümisõnastikku ning sõna "vaevama" kohta esmased vasted: rõhuma, rusuma, ängistama, koormama, painama, hingel lasuma. Seega "kas sind vaevab koroonaviirus või mitte" EI VÕRDU "kas sina põed koroonaviirust või mitte".”

“Viimast ilma reaalselt testimata ja testi laboris analüüsimata teada ei saa ning selliseid protseduure telefonikõne vahendusel küll ei tehta,” täpsustab Ränik.

Head lugejad, kui märkate ettevõtjaid või eraisikud, kes inimeste hirme seoses eriolukorraga riigis ära kasutada soovivad, siis kirjutage vihje@delfi.ee!