Fookus oli koostööl tulejuhtidega, lennuk sooritas ka lähenemisharjutuse Tallinna lennuväljale "Ühendriikide õhuväe pommituslennuk B-52 teostas Eesti õhuruumiga tutvumislennu, mille käigus viidi läbi ka õhutoetuse protseduuride harjutamine Tapa piirkonnas maastikul viibinud õhutulejuhtidega," ütles õhuväe staabi operatiivjaoskonna ülem kolonelleitnant Hardi Lämmergas. Tema sõnul on B-52 saabumine Eesti õhuruumi selge märk Ühendriikide pühendumisest Eesti kaitsmisele ja tunnistus usaldusest nii meie kui ka Tapal teenivate NATO lahinggrupi kaitseväelaste vastu.

"Eilne koostööharjutus on järjekordne näide sellest, kui tihe on meie igapäevane koostöö oma liitlasriigi Eestiga,“ ütles Ameerika Ühendriikide saatkonna ajutine asjur Elizabeth Horst, kelle sõnul aitavad sellised harjutused õppida NATO liitlastel üksteise kaitsmist paremini toetama.

Treeningu peamine eesmärk oli lennuüksuse koostöö harjutamine maaväe üksustega, kus olulist rolli kahe väeliigi integreerimisel etendavad õhutulejuhid, kes juhivad eesliinilt lahingulennukite rünnakuid vastase pihta. Samuti harjutas B-52 meeskond lähenemist Tallinna lennuväljale, peale mida lendas lennuk lääne suunas üle Tallinna.

Strateegiline pommitaja B-52 sooritas eilse lennu Ühendkuningriigi Fainfordi kuninglikust õhuväebaasist ning kuulub Ameerika Ühendriikide õhuväe 2. Pommitajate Divisjoni (2nd Bomb Wing) koosseisu, mille kodubaas on USA-s Barksdale õhuväebaasis Louisianas.

Sääraseid õppuseid korraldavad Ameerika Ühendriigid regulaarselt, et hinnata oma valimisolekut ning vajadusel täita ka enda julgeolekukohustusi. Samuti suurendatakse harjutustega NATO liitlaste treenitustaset, mis on vajalik potentsiaalsetele kriisidele reageerimiseks üle maailma.

B-52 on Ameerika Ühendriikide õhuväe suurima pommitaja, mis võeti esmakordselt kasutusele juba 1955. aastal. Pidevate uuenduste tulemusel on lennuki praegu kasutuses olev variant varustatud moodsate mootorite, raadioelektroonika ja relvastusega.

Lennuki relvastusesse kuuluvad nii traditsioonilised kui ka juhitavad pommid, miinid ning mitmesugused tiibraketid. Moderniseeritud B-52 varustuse hulka kuulub ka terve rida kaasaegseid elektroonilise sõjapidamise vahendeid.

B-52 suudab kanda kuni 27,5 tonni erinevat relvastust ja võib lennata helikiiruse lähedase kiirusega kuni 1047 km/h ning ilma tankimata kuni 16 000 kilomeetri kaugusele ning 15 kilomeetri kõrgusel. Pommitaja suurim kaal õhkutõusmisel on 220 tonni.