Elon Muskile kuuluva ettevõte SpaceX ja NASA koostöös valminud Dragoni kapsel põkkus rahvusvahelise kosmosejaamaga probleemideta Eesti aja järgi kell 17.29, vahendab uudistekanal BBC.

USA kosmoseagentuur NASA ja SpaceX saatsid laupäeval USA pinnalt pärast aastaid kestnud pausi kosmosesse astronaudid. Tegemist on esimese korraga kosmonautika ajaloos, kui inimesed toimetab orbiidile eraettevõte.

Start toimus eile Eesti aja järgi kell 22:22 ning kõik selle etapid õnnestusid. Mõni minut hiljem oli kosmoselaev 200 kilomeetri kõrgusel maapinnast ning kihutas sealsel orbiidil kiirusega 27 000 km/h - ehk nii kiiresti, et see kukub justkui kogu aeg Maast mööda.

Esimene katsetus Eesti aja järgi kolmapäeva hilisõhtul ebaõnnestus halva ilma tõttu - taevas ei tahtnud stardi ajaks mitte kuidagi selgineda. "Kahjuks me täna ei stardi," sõnas stardijuht Mike Taylor kolmapäeva õhtul 17 minutit enne plaanitud õhkutõusu. "Atmosfääris oli lihtsalt liiga palju elektrit," täpsustas veidi hiljem NASA juht Jim Bridenstine ja märkis, et kosmoserakett võib ka ise atmosfääris äikeselöögid esile kutsuda.

Lennu kulg näeb väga lühidalt kokku võetult välja selline:

Demo-2 missiooni, mida kutsutakse pidulikult ka Launch Americaks, eesmärgiks on lennutada Elon Muski ettevõttes SpaceX valminud kosmoselaeva Crew Dragon ja selle korduvkasutatava kanderaketi Falcon 9 abil rahvusvahelisse kosmosejaama (ISS) NASA astronaudid Bob Behnken ja Doug Hurley.

Missiooni eesmärgiks on testida meeskonna transpordisüsteemi - sealhulgas stardiplatvpormi, raketti, kosmoselaeva.