Päike kustub umbes viie miljardi aasta pärast. Nii et meil on Päikese soojuse käes veel võimalik kaua olla, kui me ei kustuta just ise oma Maad ära.

Me arutame palju kliimamuutuste üle, kuid me unustame üldse ära, et on olemas üks asi, mida me saaksime ühiselt vähendada. Meeletu rahvaarvu kasv on palju tõsisem probleem. See toobki kaasa selle, et hakkame seda vaest planeeti vägistama ja tõrjume välja Maa loomuliku koosluse, mis on siin olnud.

Me kõik tahame süüa. Kui 20 eestlast muudavad oma söömisharjumusi, siis maailmas ei muutu midagi, aga kui 200 miljonit hiinlast tahavad hakata liha sööma, siis on see suur muutus. Aga nad hakkavad, sest nad tahavad elada, nagu teised.

Meil on praegu juba maakeral seitse ja pool miljardit inimest. See on väga tõsine probleem. Päike võib igasuguseid asju teha, näiteks kõva purske saata ja kui me jääme selle teele, siis kaovad meie satelliidid ära. See kõik viib meid ajas tagasi. Inimesed ikka mõtlevad, mis saab siis kui arvutil pole enam pilti ees, kui me ei saa vaadata mingeid telesaateid jne. Kõige hullem on muidugi, siis see kui me ei tea enam, mis ilm on, sest praegu näeme seda suurt pilti ikkagi tänu satelliitidele.

Kunagi kui meil tähistati Balti keti 20. aastapäeva, siis kolm Baltimaade spiikrit olid parasjagu Prantsuse senatis külaskäigul. Ja üks noor 25-aastane tütarlaps küsis üllatunult, et kuidas te seda kõike kunagi organiseerisite, sest toona ei olnud ju mobiiltelefone. Midagi targemat ma ei osanud vastata, kui et ka enne mobiiltelefone oli Maal elu olemas.

Me oleme harjunud lääne tsivilisatsioonide hüvedega. Tahaksin näiteks kliimaprotesteerijatelt küsida kas nad oleksid nõus loobuma nendest asjadest. Igal pool räägitakse, et peame ostma suurema auto, et lapsi kooli viia. Kas need lapsed oleksid valmis teatama, et nad ei taha selle autoga kooli minna?

See millal päike oma pillid kotti paneb on kõige väiksem probleem. Meil on palju tähtsamaid probleeme, mida me peame hakkama lahendama ja väga tõsiselt neisse suhtuma. Ma ei räägi söömisest. Näiteks milleks meil neid autosid nii palju vaja on? Mulle püütakse selgeks teha, et meil peres peab olema kaks autot, sest muidu me ei saa lapsi kooli viia. Päike on nende asjade kõrval kõige tähtsusetum probleem…

*Pop(up)teadus on projekt, mille eesmärgiks on teadusliku teadmise populariseerimine ja ühtlasi tutvustada laiemale üldsusele eesti teadlasi, kes on leidnud tunnustuse akadeemilistes ringkondades. Kõik nad on oma eriala eksperdid. Pop(up)teadus on projekt teadusest ning inimestest, kes seda teevad.