Mitmed kaamerad püüdsid 22. mai öösel Austraalias pildile meteoori langemise ja selle plahvatusega kaasnenud valgussähvatuse, mis mõneks sekundiks öötaeva valgustas.

Tänaseks on teada, et öötaevast valgustanud tulekera põhjustas meteoor, mis maa atmosfääri sisenedes oli umbes 20-40 tonni kaaluv, suurema sõiduauto mõõtu kivitükk. Põhimõtteliselt toimus see, et üks betoonist Toyota Landcruiser kukkus taevast.

Astronoom David Finlay ütles, et tõenäoliselt jäi meteoorist teekonnal läbi atmosfääri alles umbes 3-4 tonni, mis maandus meteoriidina vette umbes 400 km Adelaide linnast lõuna suunas.

Arvatakse, et just selle punase ruudu sisse jäävale alale langes meteoriit mõne päeva eest

Mehe sõnul lendas meteoriit kiirusega umbes 40 000 km/h ning selle plahvatusjõud oli umbes 1.6 kilotonni.

"Kui mõelda nii, et Hiroshima linnale heidetud tuumapommi võimsus oli 15 kilotonni, siis Lõuna-Austraalia tulekera jõud oli 10 % sellest tuumapommist," vahendas ABC News Finlay sõnu.

Kui see meteooriit oleks kukkunud näiteks 400 km eemal asunud Adelaide linna, siis oleks see kindlasti kaasa toonud inimohvreid.

Dr Steve Chesley NASA laboratooriumist Californias ütles, et sellise suurusega kosmilised objektid satuvad maa atmosfääri 3-6 korda aastas ning tavaliselt lagunevad need atmosfääri jõudmisel väikesteks tükkideks.

Chesley sõnul liikus meteoor Maaga üsna sarnasel orbiidil, sest ta lennukiirus oli kiiruse skaala madalamas otsas - umbes 11,5 km/s. Mehe sõnul algas selle taevakeha teekond kümnete miljonite aastate eest kusagilt põhiasteroidilt Marsi ja Jupiteri vahel.

Erinevas mõõdus tükke kukub Maale iga päev, enamik neist on autost väiksemad ja põlevad atmosfääris enne maapinnale jõudmist kahjutute meteooridena ära.

Üks suuremaid meteooriplahvatusi lähiajaloos toimus Tšeljabinski linna kohal, umbes 20 km kõrgusel. See plahvatus vallandas ca 500 kilotonni energiat ehk sama palju kui 30 Hiroshimale heidetud tuumapommi. Plahvatus lõhkus maapinnal aknaid ja vigastas umbes 1500 inimest, kes peamiselt lendavate klaasitükkide tõttu viga said.

Business Insider avaldas möödunud suvel loo sellest, kui suurt kahju erinevas mõõdus asteroidid tekitaksid.

Kui maapinnale kukuks keskmise eramu suurune kosmosekivi, siis niidaks see paari kilomeetri raadiuses kõik hooned. Jalgpalliväljaku suurune meteoriit hävitaks aga juba terve New Yorki ning põhjustaks maavärina magnituudiga 7,7, mida oleks tunda enam kui 1600 km kaugusel.

Mount Everesti suurune meteoriit aga jätaks üle 160 km läbimõõduga kraatri ning suure tõenäosusega pühiks maalt suurema osa elust. Arvatakse, et just nii suur oli see meteoriit, mis tappis dinosaurused.