Tulles šarlatanide ära tundmise küsimuse juurde, siis võib olla oskaksid sellele küsimusele kõige paremini vastata inimestetundjad, näiteks psühholoogid. Või müügimehed, kes tegelevad inimestele asjade pähe määrimisega. Mina toetun oma loodusteaduslikule haridusele. Kuidas te suhtute kui keegi tahab teile lendavat vaipa müüa? Te saate kohe aru, et see on šarlatan, kui mitte päris hull, sest te teate, et pole olemas sellist asja, nagu lendav vaip. Ja kuigi te ei tea seda võibolla füüsikaterminites, aga füüsika ütleb selle kohta, et gravitatsioonijõudu ei saa varjestada mitte mingil moel. Selle pärast on lendav vaip võimatu.

Aga on muid asju mida müüakse: kristallid, pendlid ja mis iganes. Siis on juba raskem. Mina tunneksin selle ära suure kindlusega tänu sellele, et mul on teaduslik maailmavaade ja olen reaalteadusi õppinud mitte ainult viis aastat, vaid terve elu ning nii on võimalik aru saada, millega on tegemist.

Raskematel juhtudel tuleb appi katse. Näiteks taheti ameeriklastele möödunud kümnendil maha müüa hästi kõrgtehnoloogilist seadet lõhkeainete tuvastamiseks. Ameeriklased tegid lihtsa katse: nad võtsid veoautotäie lõhkeainet ja lasid mehe oma aparatuuriga peale. Tulemus oli, et pooltel juhtudel ütles see “jaa” ning pooltel juhtudel “ei” ja asi oli sellega lahendatud.

Mida ma tahan öelda, on see, et Eesti rahvas on väike ja mul on väga kahju meie inimestest, kes raiskavad oma raha ja aega kõikvõimaliku pseudo-, liba- ja petu peale. Tuleb tõsiselt mõelda enne kui oma aega ja raha välja käia.

*Pop(up)teadus on projekt, mille eesmärgiks on teadusliku teadmise populariseerimine ja ühtlasi tutvustada laiemale üldsusele eesti teadlasi, kes on leidnud tunnustuse akadeemilistes ringkondades. Kõik nad on oma eriala eksperdid. Pop(up)teadus on projekt teadusest ning inimestest, kes seda teevad.