Meie meeled suudavad haarata vaid imepisikest osa maailmast, milles me elame. Universumi alusolemus, sealhulgas need mõeldamatult väikesed tegevused, mis määravad meie maailma toimimise, jäävad igavesti hoomamatuks. Tänu uutele tehnilistele seadmetele ja viimase saja aasta teaduslikele läbimurretele suudame me paremini kui iial varem mõista selle varjatud sfääri olemust.

Kuid kaasaegse füüsika kirjeldatud loodus ei allu sageli tavamõistuse arusaamadele: põhiprintsiibid näivad üksteisele vastu rääkivat, keelt kasutatakse enneolematul viisil ning keerukana tunduvaid teooriaid katsetatakse ja tõestatakse.
Viimastel aastatel on Euroopa Tuumauuringute Keskus CERN ehk Euroopa osakestefüüsika labor Genfis toetanud kunstide ja teaduse vahelist uudset koostööd. Kunstnikele antakse võimalus veeta aega laboris ja astuda dialoogi füüsikute, inseneride ja labori personaliga ning kuuluda unikaalsesse fundamentaalteaduste kogukonda.


Näitusele on koondatud 12 kunstiteost, mille autoriteks on 11 eri riikidest pärit kunstnikku, kes loodusest ja mateeriast aru saamiseks süvenesid füüsika keerulisse keelde ja jälgisid laboris kavandatud elementaarosakeste füüsika katseid. Näitus annab aimu ka kunstnike ja CERNi teadlastest, inseneridest ja laboripersonalist koosneva kogukonna vahel tekkinud sünergiast. Hõlmates tervet rida erinevaid kunstipraktikaid väljendavad käesoleva väljapaneku tööd narratiive, mille juured ulatuvad teaduse põhialustesse ja filosoofilistesse lähtekohtadesse.

Kunstnikud: Julieta Aranda, Alan Bogana, Diann Bauer, James Bridle, hrm199, Yunchul Kim, Mariele Neudecker, Lea Porsager, Semiconductor, Suzanne Treister, Yu-Chen Wang
Kuraatorid: Mónica Bello, José-Carlos Mariátegui
Koordinaatorid: Charlotte Horn, Kati Ilves
Näituse kujundus: Mark Murphy, Tõnu Narro
Graafiline kujundus: Mikk Heinsoo (Stuudio Stuudio) ja Thoughtful

Näitus toimub koostöös ScANNERi (the Science and Art Network for New Exhibitions and Research), CERNi (the European Organisation for Nuclear Research, Genf), FACTi (Foundation for Art and Creative Technology, Liverpool), CCCB (Centre de Cultura Contemporània de Barcelona), iMALi (interactive Media Arts Laboratory, Brüssel) ja Le Lieu Unique’iga (Nantes). ScANNER loodi CERNi ja FACTi partnerlusprogrammi „Collide International Residency Award 2016–2018“ raames