Ilta-Sanomat kirjutab, et tuhanded meeleavaldajad marssisid lennujaama poole, et blokeerida juurdepääs terminalidele, teatas politsei esmaspäeval. Osad meeleavaldajad pääsesid ka terminalidesse sisse, ent relvastatud politseinikud tõrjusid nad tagasi.

Vahepeal seiskus ka metroo- ning rongiliiklus linna ning lennujaama vahel, ent praeguseks on see taastunud. Protesteerijate tõrjumiseks on pidanud korravalvurid kasutama näiteks veekahureid ning sajad meeleavaldajad on avaliku korra rikkumise pärast vahistatud.

Segaduse tõttu on ära jäänud kümneid lende. Lennujaama kodulehelt nähtub, et probleeme on siiani ja osad lennud on tühistatud, siiski on olukord tasapisi paremaks muutumas. Ühtegi lendu Barcelonast Tallinnasse lähiajal ei suundu.

Lugeja Timo kirjutas Barcelonast, et pärast maandumist selgus, et transport ei tööta ning sajad inimesed asusid jalgsi mööda lennujaamast keskusesse viivat maanteed linna poole teele, ratastel kohvrid ja muu pagas käes. Lennujaamast Barcelona kesklinna on 12 km.

Girona tänavad olid protestante täis

Lugeja Anne kirjutas, et probleeme on ka Girona lennujaama ümbruses. "Olime täna Matarós, et sõita tagasi Gironasse. Poolel teel paluti rongist lahkuda, kuna demonstrandid on blokeerinud raudtee. Kas täna rong veel edasi sõidab, ei osatud öelda ei rongis ega Baseli infos. Bussidega seigeldes jõudsime Gironasse," kirjutas ta. "Girona lennujaama läheduses olid suured ummikud kiirteel ja ka lennujaama suunduval teel. Olukord ikka väga kurb, sest vähe oli inglise keelt oskavad teenindajaid ja ega meiegi inglise keel sorav ole. Girona tänavad oli protestante täis, kellest enamik noored. Bussi- ja raudteejaamas oli juba hommikul tugevdatud kaitse".

Lugeja Meryt aga lisas, et kuigi Barcelonas on õhkkond rahulik, oli aru saada, et midagi on toimumas. "Õhtul oli Barcelona-Girona kiirtee osaliselt suletud, poolel teel suunas politsei meid peateelt kõrvale. Tahtsime naasta kiirteele teiselt poolt, kuid sealt tulid inimesed jala vastu ja öeldi, et ei soovita sõitu jätkata, aga kõrvale hoides saame vast läbi. Ei võtnud seda riski, kuid nägime väiksemates külades Barcelona-Girona vahel mitmeid politseibusse".

Protestide taga on see, et üheksa Kataloonia separatistlikku juhti vabastati vägivaldse mässu süüdistustest oma rolli eest ebaõnnestunud iseseisvumiskatses kaks aastat tagasi, aga mõisteti süüdi kergemates kuritegudes mässu õhutamises ja avaliku raha kuritarvitamises. Näiteks regiooni endine asepresident Oriol Junqueras mõisteti Hispaania ülemkohtus süüdi mässu õhutamises ja avaliku raha kuritarvitamises ning talle määrati karistuseks 13-aastane vangistus. Sama pikaks ajaks on tal keelatud pidada avalikku ametit, vahendab Guardian.

Lugejad, kui olete lennujaamas või selle ümbruses, saatke fotosid, videoid ja infot vihje@delfi.ee