Edukas ettevõtja kutsus üles ignoreerima neid, kes esinevad avalikult ähvardavate sõnavõttudega, et avalikkuse tähelepanu võita. Nende puhul aga, kes pole elus ühtegi välismaalast näinud ja kes reageerivad meedias nähtule, lootis Tamkivi meeleparandusele.

Sten Tamkivi on infotehnoloogia ettevõtja.

5.–6. juulil toimub Tallinnas Vabamus kaheksas Eesti sõprade rahvusvaheline kokkutulek, mille raames on Tallinnasse oodatud 18 erinevast riigist üle 120 ettevõtja ja kultuuritegelase, kes on panustanud või huvitatud panustamisest Eesti majanduslikku ja kultuurilisse arengusse.

Külalistele tutvustatakse nii Eesti vaadet digivaldkonna tulevikule kui kultuurilugu.

Sellel aastal on võõrustajad president Toomas Hendrik Ilves ja maestro Neeme Järvi. Üritust korraldavad välisministeerium, EAS ja ettevõtja Sten Tamkivi.

„Nende aastate jooksul on Eesti sõbrad üle maailma saanud jälgida kiireid ja suuri edasiminekuid meie digiühiskonna, e-valitsuse ja kõrgtehnoloogilise ettevõtluse aladel,“ ütles ürituse eel tehnoloogiaettevõtja Sten Tamkivi, üks selleaastase kokkutuleku korraldajatest.

„Ürituse eesmärk ongi ühest küljest luua ja hoida häid sidemeid, kuid teisalt ka tänada ja innustada meie sõpru,“ selgitas välisministeeriumi kantsler Rainer Saks. „Lisaks ettevõtjatele ning kultuuri- ja poliitikategelastele on üritusele oodata mitmeid Eesti aukonsuleid, kellel on oluline roll meie sõprus- ja majandussidemete loomisel maailmas.“

Kokkutulek avatati 5. juulil Vabamus traditsiooniks saanud sümpoosioniga „Quo vadis Estonia?“, mille selleaastaseks teemaks on „Areng digitaalajastul“ ja mida modereeris Sten Tamkivi.

Programmi raames on külalistel võimalus kuulata Eesti Riikliku Sümfooniaorkestri kontserti, kohtuda Vabariigi presidendi ja peaministriga, osaleda XXVII Laulupeol ning külastada Arvo Pärdi keskust.

Üritusel osalevad paljud välismaal tegevad eestlased ja Eesti sõbrad erinevatest eluvaldkondadest, sealhulgas Skandinaavia suurima meediagrupi Schibsted Media Rootsi haru juht Raoul Grünthal, Rootsi endine rahandusminister Pär Nuder, Põhja-Ameerikas tegutsev Eesti päritolu suurinvestor ja tippjuht Andrew Prozes ning logistikafirma Kühne + Nagel IT-juht Martin Kolbe, Proteus Digital Health juht Andy Thompsoni ning Broadway produtsent ja lavastaja Tony Spinosa. Samuti on osalejateks Eesti ettevõtjad Ott Kaukver (Twilio), Kaidi Ruusalepp (Funderbeam), Kristel Kruustük (Testilio) ja Taavet Hinrikus (TransferWise) ning Eesti aukonsulid Singapuris, Trondheimis, Zwolles, Edinburghis ja Aberdeenis.

Esimene Eesti sõprade kokkutulek toimus president Toomas Hendrik Ilvese ja ettevõtja Margus Reinsalu korraldamisel üheksa aastat tagasi.