Kolmanda peaministrikandidaadina võttis Delfi tööintervjuu laua taga koha sisse EKRE juht Mart Helme, kel tuli palju seletada, miks EKRE kõigiga kiskleb ning mispärast on inimestel temast isiklikult tekkinud jäärapäise ning vähese koostöövõimega liidri kuvand.

Helme sõnul pole tõsi, et EKRE teistega kiskleb. „Ma arvan, et meiega kiseldakse, meiega hirmutatakse. Ei, me ei hirmuta, me räägime asjadest nii, nagu nad on,“ leidis ta. Tema sõnul on EKRE väga efektiivne oma nägemuse ellu viimisel, sest kõik teised parteid võtavad vaikselt nende ideid üle.

„Kui räägime Eesti poliitika ekrestumisest, siis täna ma näen, kuidas kõik on võtnud meie programmist mingisuguseid jupikesi ja presenteerivad seda kui mingit tohutut töövõitu. Meil on tohutult hea meel, et Eesti poliitika ekrestub.“

Helme rõhutas tööintervjuul korduvalt, et tema erakonnaga ning isikuga seostatavad ründav stiil või koostööoskuse puudumine ei vasta tõele. EKRE juht leidis, et oskab ka positiivselt inimesi innustada ning kompromisse teha.

„Kuidas ma saaks olla juba kuuendat aastat erakonna esimees, kui ma ei innustaks ja ei tõmbaks kaasa ega looks meeskonda? Kas te arvate, et ma oleks saanud suursaadik olla, kui ma poleks osanud delegeerida, innustada, inimesi tööle panna ja kontrollida. Ma arvan, et mu juhi kogemused on üsna suured,“ seletas Helme.

Kui temalt aga küsiti, miks Delfi poolt tellitud sotsioloogilises uuringus inimesed teda nurgelisemate omadustega seostavad, leidis Helme, et see kuvand on meile tekitatud peavoolumeedia poolt. „Ma olen diplomaadina tõestanud, et olen väga paindlik, oskan kompromisse leida ja olen koostöövõimeline. Olen seda ka poliitikas näidanud.“

EKRE juht ütles, et ta on konfliktne ja agressiivne vaid siis, kui temaga samamoodi käitutakse. „Ma ei ole pehmo ja ma ei kavatse pehmoks saada, minust ei tehta pehmot!“ lisas ta siiski.

Muuhulgas tõi ta oma valitsuse koostamise põhimõtetest rääkides välja, et ei näe probleemi homoseksuaalse inimese ministriametisse edutamises. „ Teate, ma arvan, et see ei ole mitte tema seksuaalse sättumuse vaid tema kompetentsuse küsimus,“ leidis ta. Ka lubas ta mitte koostada vaid meessoost ministritega kabinetti, öeldes, et mitu ministrit peaksid ikka naised olema. „Neid oleks kolm-neli,“ sõnas Helme.

Mart Helmega vestles komisjon ka kultuurist ja laulmisest:

Kas üks laulupeo laul võiks olla vene keeles?

„Ei võiks.“

Aga inglise keeles?

„Üldiselt ei oleks soovitav.“

Kas Eesti Eurovsioni laul peaks olema eesti keeles?

„Ma üldiselt pooldaks jah.“

Kuid moodsa aja Eesti laululoome tundmisega jäi rahvaerakonnajuht siiski hätta.

Kas pigem Sünne Valtri või nublu?

„Ma ei tea kummastki midagi.“

Te ei tea rahva lemmikutest midagi?

„Ma ei tea küll ühtegi nublu lugu ega Sünne Valtri lugu. Tõenäoliselt olen raadiost kuulnud, aga ma ei pane kaht-pluss-kaht kokku.“

Mart Helmega oli tööintervjuus veel juttu Euroopa Liidu liikmelisusse üle referendumi korraldamisest, Eestlastest ja võõrastest, valitsuskoostööst Keskerakonnaga. Samuti saab intervjuud vaadates teada, miks on tema meelest „äärmiselt kahetsusväärne“, et Eesti põllumehed on saanud EL-i toetuste eest omale uusi traktoreid soetada.

Mart Helmet intervjueerivad LP ja Kroonika peatoimetaja Ingrid Veidenberg, Eesti Ekspressi peatoimetaja Erik Moora ja Delfi ning Eesti Päevalehe ajakirjanik Raimo Poom.