Mürgi jääke saab neutraliseerida, asetades torkekohale nõrgas äädikalahuses niisutatud riidetüki. Allergiavastane tablett leevendab paistetust ja valu.

Herilaste puhul tasuks teada, et neile meeldib väga magus lõhn. Ära kanna suvisel ajal herilasterohkes piirkonnas parfüümi ega kasuta magusalõhnalisi peremisvahendeid.

Parmud eelistavad niiskeid kohti ja lendavad päikesepaistelise ilmaga. Parmuhammustuse koht pese kohe seebiveega. Sügelust vähendab viina- ja soodalahuses immutatud marli, vaheta seda iga 15 minuti tagant. Valu korral aitavad allergiaravimid ning tavaline valuvaigisti.

Tasub teada, et parmudele meeldivad kirevad värvid ja ere valgus.

Kui oled parmurikkas paigas, pane selga neutraalset värvi riided.

Sääsed. Sääsehammustuse tagajärjel tekivad 3-5 mm suurused kublad, mis hullusti sügelevad. Leevendamiseks sobib külm kompress või viinaga immutatud lapp. Väikelastel võib tekkida ka nõgestõve sarnane lööve. Lapsel sobib hõõruda nahka soodavee lahusega ja seejärel katta eriti hullud kohad, mis katki kratsitud ja kuhu mustade kätega kratsimisest pisut põletikunähud tekkinud, briljantrohelisega või teepuuõliga.

Sääsehammustust kratsides on oht haavadesse nakkust viia, nii et sellest võib areneda nahapõletik. Ka võib sääsehammustus süvendada allergilist nahapõletikku.

Igasuguste putukahammustuse puhul aitavad leevendust tuua teepuu- või lavendliõli või vietnami salv ehk tiigrisalv.

Kui nahale pihustada või tupsutada lavendliõli, siis see hoiab sääski eemal.

Sääskedele ei meeldi ka eukalüpt, teepuuõli, sidrunhein, piparmünt ja tüümian.

Hõõruda ja soojendada putukahammustuse kohta ei tohi. Siis läheb ärritus suuremaks.

Puugid ei tule ligi, kui keha on pestud, riided on pikkade varrukate ja säärtega, sokid pükste peal ja kummikud jalas. Aitab ka see, kui käsi ja jalalabasid hõõruda purustatud küüslaguga. Kuidas puuk välja tõmmata, vaata SIIT!

Allikas: Maakodu, puugiinfo.ee

Jaga
Kommentaarid