Käimas on ülemaailmne uuring, milles on ka eestimaalastel võimalus osaleda, täites eestikeelse küsimustiku.

Uuringu esialgsed tulemused on selgunud ja avalikustatud. „Võib tunduda triviaalne, kuid nii see on, et inimestel aitab kriisiga toime tulla positiivne ellusuhtumine ja tugev sotsiaalne võrgustik,“ räägib uuringu Eesti poolne kontaktisik Aet O`Leary, kes on Tartu Ülikooli psühholoogiainstituudi ja Frankfurdi Ülikooli Kliinikumi psühhiaatriakliiniku vanemteadur. „Praeguse olukorraga tulevad hästi toime inimesed, kes olemuslikult oskavad vaadata elu helgemat poolt. Samuti need, kel on sõpru ja lähedasi, kellega emotsioone jagada.“

Võrreldes tavaajaga erinevad oluliselt olukorrad, mis inimesi koormavad. Kui tavaolukorras on need olmelised faktorid ja üsnagi lihtsad, siis praeguses kriisiolukorras on kõige suuremad stressitekitajad koroonaga seotud meediakajastus ja ebameeldivad poliitilised sündmused. Mõlemad häirivad suisa rohkem kui 80 protsenti inimesi. Samuti koormavad inimesi õppimise ja tööga seotud negatiivsed muutused, samuti eraldatus lähedastest inimestest.

Esimesed uurimistulemused avalikustati lähtudes 5000 inimese vastustest aprilli alguse seisuga. Aet O`Leary tunnistab, et kriisi edenedes võivad vastused veelgi muutuda.

Saksamaal elav Aet O`Leary ütleb, et vaadates sakslaste toimetulekut kriisiga, siis ollakse väga reeglitest kinni pidavad. Usinalt kantakse maske, poodides on maski kandmise kohustus. Vaadates aga kolleege, näeb ta, et inimesed on stressis peamiselt seetõttu, et korraldamata on lastehoid.

Kuula ja vaata lähemalt Delfi erisaadet.

1x
00:00