Tänases Eesti Päevalehe artiklis Tartu Ülikooli professori, matemaatik Krista Fischeri ja tema kolleegide modelleeritud prognoose vahendanud Anvelti sõnul ei jätnud teadlased oma hinnangutes palju lootust, et Eesti võiks praeguste liikumispiirangute ja nende täitmise järgi hinnates pääseda olukorrast, kus ühel hetkel vajab intensiivravi rohkem haigeid kui haiglates kohti. Kui just inimesed koheselt oma käitumisharjumusi ei muuda ja sotsiaalse distantsi hoidmise reegleid täitma ei hakka.

"Paraku on see nii. Loomulikult teadlased loodavad, et nende mudelid ei pea vett. Aga asi võib minna väga hulluks," ütles Anvelt, loetledes teadlaste esitatud süngeid variante - optimistlikuma prognoosi järgi 20. aprilliks 546 intensiivravi vajavat inimest, pessimistlikuma prognoosi järgi 963, kõige pessimistlikum prognoosi järgi 1825.

"Neid kohti meil paraku ei ole," ohkas ta. "Jah, süda tahab nende numbrite väga kerkida ja liikuda. Täna hommikul sain ma umbes 7-8 e-maili võõrastelt inimestelt küsimusega, miks ma külvan paanikat. Vastasin väga lihtsalt: vaadake kõigepealt eilseid pilte Sportlandi poest! Inimesed ei saa aru sellest, mida on valitsus ja teadlased ja arstid neile öelnud: et palun püsige kodus! Minu arust tuleb väga ausat mängu inimestega mängida, neile see ette näidata ja öelda. Võibolla siis ei koguneta sellel ega ka järgmisel nädalavahetusel suurte kampadega rabadesse, vaid püsitakse kodus."

Roonemaa sõnul on ka muude riikide näited ja mudelid näidanud, et mustemad stsenaariumid kipuvad täide minema.

"Kui vaatame neid kohti, kus epideemia algas varem - nad kõik on nende mustade prognooside trajektooride peal praegu. See, mida Kärt kirjutas, need on äärmiselt tõsised märgid. Mingis mõttes see šokiteraapia loodetavasti aitab ka inimesi. Juba eile, kui "Sportlandi paanika" välja tuli - tänava peal oli näha, et see muudatus inimestel tuleb kohale. Ma näen järjest rohkem maske tänava peal. Ma näen inimesi, kes teadlikult lähevad teisele poole tänavat, ei tule sinu juurest mööda, või keeravad pea ära. Õnneks kahenädalane väsimus, mis hakanud eriolukorrast tekkima, sai eile uue raputuse peale," ütles ta.

Kuula saadet:

1x
00:00