Otsus sai teoks pärast riigikogu esimest istungit eelmisel nädalal. Kaljulaidi sõnul oli hämmastav, kuidas kõik tulevase koalitsiooni ridadesse kuuluvad saadikud, ehkki südames sellele vastu, hääletasid siiski riigikogu spiikriks Henn Põlluaasa.

"Tegid oma sees valiku, et jah - olulisem või parem on teha koalitsioon EKRE-ga. Kuidas nad seda oma valijatele põhjendavad, seda ma ei tea," ütleb Kaljulaid oma endiste erakonnakaaslaste kohta, kes kas hääletasid parlamendis nagu koalitsioon soovis või otsustasid vaikida tulevase võimu vastu Euroopas või Tallinna linnavalitsuse koridorides.

Kaljulaid oli Keskerakonna liige ligi 18 aastat. Savisaare juhtimise ajal ta erakonnale vastu ei astunud. Kaljulaidi enda sõnul ta siis aktiivse poliitikaga ei tegelenud ning sai erakonna avalikuks esindajaks alles pärast Savisaare väljavahetamist. "Noorema põlvkonna eestlastest esindajad ootasid, et Jüri ja Kadri juhitud erakond on kuidagi teistsugune, kui Savisaare juhitud erakond," selgitab Kaljulaid oma tollaseid lootusi.

Teised erakonnad pole Kaljulaidi sõnul talle konkreetseid pakkumisi teinud ning mees kinnitab ka ise selgelt öeldes "ei," et ühegi erakonnaga ta liituda ei kavatse. Samas möönab ta: "On olnud kontakte erinevate erakondade inimestega." Oma sõnul ei pea ta aga õigeks pehmet maandumist otsida.

Ühtlasi taastas Kaljulaid oma saadikuõigused Tallinna linnavolikogus. Kas ta tänasel hääletusel Mihhail Kõlvarti kui uue linnapea poolt hääletab, seda ta veel ei tea. "Mul ei ole eesmärki Tallinnasse minna oponeerima Keskerakonnaga," ütleb Kaljulaid ja lisab, et kuulab Kõlvarti ära ja otsustab siis, kuidas ta oma hääle annab.