Aruksaar rääkis, et probleem põgenike majutamisega hakkas süvenema, siis kui lõpetati ära tasuta bussiliinid, mis viisid põgenikud Poola piiri äärest otse vastavatesse kogumispunkti. Tänaseks tuleb palju põgenike Eestisse läbi Peterburi, kuhu jõudmiseks on nad nädalaid Venemaal seigeldes pidanud palju raha kulutama.

"Paljudel põgenikel ei ole võimalik vanuse tõttu bussijaama põrandal magada ning täna öösel tegi PPA väga aktiivselt tööd, et inimesi majutusasutustesse toimetada," ütles Aruksaar.

Põhja regiooni ühendstaabi siseturvalisuse grupijuhi Indrek Aru sõnul on idapiiri kaudu saabunud valdavalt inimesed, kes soovivad Eestist läbi sõita. "Enamasti liiguvad nad bussidega ja omal soovil Tallinnasse, et minna edasi järgmisele bussile ja sõita sealt näiteks Saksamaale, Poola, Tšehhi või ka Ukrainasse tagasi. Lisaks on inimesi, kes soovivad laevaga edasi liikuda Soome või Rootsi. Viimastel päevadel on suurenenud inimeste arv, kelle puhul oleme täheldanud, et nad vajavad rohkem riigi poolset tuge, mistõttu avasime koostöös Sotsiaalkindlustuseametiga infopunkti Tallinna bussijaama, ütles Aru.

Sotsiaalkindlustusameti sotsiaalkaitsegrupi juhi Kert Valdaru sõnul korraldatakse Eestisse jääda soovivatele öösel saabunud põgenikele hommikuks transport vastava linna kogumispunktidesse. Paljud hilja saabunud sõjapõgenikud on siiski sunnitud öö bussijaamas veetma. Täna paigaldati Tallinna bussijaama 10 välivoodit.

Lux Expressi juhatuse liige Ingmar Roos tõdes, et viimastel nädalatel on Venemaalt pagevate Ukraina põgenike arv Sankt Peterburgi - Tallinna bussiliini sõitjate hulgas jõudsalt kasvanud. "Meie Peterburi liinidel moodustavad nad hetkel ca 10% sõitjate koguarvust. Sama liini opereerivad ka mõned teised bussifirmad, kelle reisijatest moodustavad meile teadaolevalt samuti olulise osa Ukraina sõjapõgenikud," ütleb ta.

Tallinna bussijaama juht Aruksaar kommenteeris video, et tihti tekib probleeme seeläbi, et Iklast sisenenud põgenikud ei taipa Pärnus väljuda ning sõidavad bussiga Tallinna. Roos märgib, et bussijuhte instrueeritakse täiendavalt, et nad Riiast Pärnusse saabumisel informeeriksid saabujaid, et vastuvõtukeskusesse suundujad peaksid seal maha minema.

Enamus Ukraina põgenikke saabub nüüd läbi Narva piiripunkti
  • Ida politsei prefektuurist öeldi Delfile, et kõigile Narva piiripunktist saabuvatele Ukraina põgenikele, kes soovivad jääda Eestisse, korraldatakse riigi poolt transport Tartusse ja Pärnusse. Iseseisvalt liiguvad edasi need, kes on Eestis transiidil ja soovivad minna teistesse Euroopa riikidesse.
  • Enamus Narva kaudu saabujatest, umbes 90-protsenti, ütlevad, et on transiidil.
  • Möödunud ööpäeval tuli läbi Narva piiripunkti 348 inimest, samal ajal saabus Ikla piiripunkti kaudu 178 inimest.
  • Vaatamata sellele ei kavatse riik praegu Narva linna põgenike vastuvõtukeskust rajada. Põgenikega tegeletakse sealsamas piiripunktis.
  • Narva on praeguse seisuga jäänud pidama 245 Ukraina põgenikku.
  • Narva piiripunktis räägitakse kõigi saabujatega. Kui neil on Eesti riigi abi vaja, siis seda neile ka pakutakse. Vestlustest on selgunud, et praegu saabuvad põgenikud on pärit piirkondadest, kus on olnud otsest sõjategevust.
  • Jaga
    Kommentaarid