Riigikogu esimees Jüri Ratas märkis, et Zelenskõi tõmbas oma kõnes tugeva paralleeli küüditamisega – nähtusega, mida kogevad praegu ukrainlased ning millega on eelmise sajandi keskpaigast tuttavad ka eestimaalased.

Selle najalt edastas Zelenskõi Eesti riigile ka kindlad abipalved: seista Ukraina huvide eest Euroopa Liidu tasandil, töötada uue ja rangema sanktsioonipaketi rakendamise nimel, lobistada üle-euroopalise Vene naftaembargo jõustumise nimel ning teha omalt poolt kõik, et Ukrainale antaks Euroopa Liidu kandidaatriigi staatus.

"Ta ütles väga selgelt välja: Euroopa, mida sa ootad? Brüssel, mida sa ootad?" märkis Ratas.

Peaminister Kaja Kallas märkis, et valitsuse eesmärk on Zelenskõi kõne taustal jätkata sama liini, mida senigi – suruda karmimaid sanktsioone energiakandjatele ning Ukrainale kandidaatriigi staatuse andmise olulisust.

Samal seisukohal oli ka Ratas – jätkatakse tööd, mida on tehtud aastaid.

Kaja Kallas märkis, et Zelenskõi kõnedesarja kontekstis oli riigikogu ees esitletud tekst võrdlemisi sõbralik.

"Eks tal on olnud karmimaid kõnesid ka," tõi ta võrdluseks mõningate teiste riikide parlamentidele suunatud teravused. "Aga pean ka käsi südamele pannes ütlema, et Eesti on teinud kõik, et Ukrainat aidata. Ukrainal meile etteheiteid olla ei saa."

Jaga
Kommentaarid