Kaitseväe peastaabi analüüsi ja planeerimisosakonna ülema asetäitja kolonelleitnant Toomas Tõniste märkis Delfile, et kaalukauss on sõjas ukrainlaste poole peal. Seda nii moraalsetes küsimustes kui ka sõja käiku silmas pidades.

Siiski ei saa selgelt öelda, millisest ajaraamist sõja kestuse puhul jutt käib.

"See sõda võib olla nädala pärast läbi, aga see võib olla ka alles väga noor," tõdes Tõniste. "Võime näha kaks-kolm aastat vaikset põlemist, mis jälle lahvatab ja lahvatab."

Ukrainlaste lahingustrateegia võib teha ajalugu.

Küll aga on ta kindel, et Ukraina väed on võimelised venelasi välja ajama. Seda suuresti oma uuenäolise strateegia toel.

"Tänapäevased konfliktid peaaegu et ei tunne selliseid sõjalisi lahendusi, kus suured armeed, suured riigid ja nende poliitiline tahe oleks lagunenud sellise sipelgarünnaku mõjul, mida sõjanduses nimetatakse parvlemiseks," kirjeldas Tõniste ukrainlaste strateegiat. Jutt käib sellisel juhul väikeste üksuste löökidest, "surmast läbi tuhande torke".

Tema silmis võib Ukrainas olla hetkel tegemisel sõjaajalugu. "Ei saa välistada, et see täiesti teistsuguse kompositsiooniga armee võib kallutada sõja järsult ja ootamatult Ukraina kasuks, kui jätkub suure hävitusvõimega relvi," märkis Tõniste.

Mida täpsemalt Ukrainal sõjalise edu hoidmiseks tarvis läheb? Ja kuidas on lood rünnakuvektori ohuga Valgevene suunast? Kuula lähemalt juba videost.

Jaga
Kommentaarid