Kaitseväe luurekeskuse ülem kolonel Margo Grosberg andis täna taas kaitseministeeriumis Ukraina sõjast ülevaate. Ta märkis, et alates eelmisest reedest ei ole venelastel suuri läbimurdeid, kuid Kiievi puhul on pärast 9. märtsi katset linna siseneda olnud suhteliselt vaikne. Mida see tähendab?

Paus vägede reorganiseerimiseks oli eeldatav, kuid praeguseks on see Grosbergi sõnul veninud oodatust pikemaks. See võib, kuid muidugi ei pruugi, tähendada seda, et Vene väed on otsustanud Kiievi (ajutiselt) rahule jätta, et kasutada sinna suunatud vägesid hoopis Lõuna-Ukrainas, näiteks Odessa juures. Lähipäevad toovad eeldatavasti selgust.

Ukraina ajakirjandusest käis nädalavahetusel läbi, et Vene ohvitserid võtavad üle sõtta minemast tõrkuvate Valgevene sõjaväe üksuste juhtimist. Kolonel Grosberg ütles, et see oleks sõjanduslikult loogiline käik, kui Venemaa ikkagi tahab Valgevene armeed sõtta suruda hoolimata Lukašenka ja Valgevene sõjaväejuhtkonna tõrkumisest.

Venemaa on teatanud, et täiendab oma väe ridu Süüria palgasõduritega, soovi olevat avaldanud lausa kuni 16 000 meest. Kolonel Grosbergi arvates ei ole tegu kuigi tegusa täiendusega, sest kuigi Süüria võitlejatel võib olla kogemust linnalahingus, ei ole nad üksustena kokku harjutanud. Ameerika mõttekoja ISW pühapäevases olukorrahinnangus öeldi ka Süüria (ja Aafrika) palgasõdurite hind: Venemaa on lubanud neile 300–600 dollari suurust kuupalka. Kas see on piisav summa Ukrainasse elu ja surma peale võitlema minekuks?

Kolonel Grosberg hindas, et Venemaa pakkumine võib olla tõene, ja arvestades seda, et nii Süürias kui ka Aafrika riikides on kuupalgad suurusjärgus mõnikümmend dollarit, ka kohalikele meestele ahvatlev.

Jaga
Kommentaarid