Laanet kommenteeris Delfile ka uue kaitsevõimekuste paketi teemat ning ütles, et viimastel päevadel debati keskmes olnud riigikaitselaenu teema ei ole päevakorrast maas.

Teie ja riigikogu väliskomisjon toetate lennukeelutsooni Ukraina kohal. Kas see tähendab, et NATO peab olema valmis sõjaks Venemaaga?

NATO peab olema igal hetkel valmis sõjaks Venemaaga, sest me kunagi ei tea, millal tuleb Putini Venemaal pähe mõte testida NATO ühtsust ja valmisolekut vastu seista.

Kas lootus, et lennukeelutsooni kehtestamisest on abi, tugineb lootusel, et ei lähe otseseks konfrontatsiooniks Venemaa ja USA või mõne teise NATO liitlase vahel Ukraina õhuruumis?

Lennukeelutsooni on mõistlik luua siis, kui on ka reaalne reageerimisvõimekus. Seda õhuruumi peab ka suutma kaitsta. Kui Ukraina suudab õhuruumi kaitsta või tulevad liitlased seda kaitsma, siis on sellel asjal mõtet. Täna saavad Ukrainas hukka tsiviilisikud, naised ja lapsed. See on õudne ja me peame tegema kõik selleks, et säilitada inimelusid.

Eesti kaitsevõime juurde minnes: millised on need võimekused, mille tõstmist kaitseministeeriumis arutatakse ja mis võivad valitsuse lauale tulla? Mis on prioriteedid?

Kui see pakett on valmis, siis avalikkus saab sellest teada.

Kuidas seda paketti rahastama hakatakse?

Siis kui see on valmis ja rahandusminister ning valitsuse liikmed on sellele otsa vaadanud, siis saab kooskõlas riigieelarve prognoosiga otsustada, milline see rahastus täpselt olema saab. Meil ei ole mõtet sündmustest ette joosta.

Viimastel päevadel on käinud elav arutelu riigikaitselaenu teemal. Kas te jääte selle juurde, et see teema on laualt maas praegu?

Ei, aga ma ei ole kunagi öelnud, et riigikaitselaenu teema on laualt maas. Kõigepealt on vaja teada, milliseid võimeid on vaja arendada. Siis vaatame, millisesse finantsraamistikku see mahub. Kas riigieelarvest läbi lisaeelarve, kas reserfvondist, kas läbi riigikaitselaenu – see on finantstehniline küsimus.

Millal see pakett valitsusse jõuab?

Ma ei oska täpset kuupäeva pakkuda, aga saan öelda, et see juhtub lähiajal.

Jaga
Kommentaarid