„See on ilmselge rumalus, aga näitab, et nad (Venemaa – toim) ei hooli enda sõdurite eludest, tsiviileludest ega tuumakatastroofist,” ütles Palm kaitseministeeriumi pressikonverentsi järel.

Palm leiab, et tuumajaama Zaporižžja ründamine võib olla märk sellest, et Venemaal on käigud otsa saanud. „Lääne sanktsioonid on mõjutanud Venemaad tugevasti ja jäävadki mõjutama. Nad on otsustanud teha vastukäigu,” ütles Palm. Ta nentis korduvalt, et tuumajaamade ründamine on äärmiselt rumal ja hoolimatu.

Ööl vastu reedet ründasid Vene väed Žaporižžja tuumajaama. Esialgu anti lööke tankidest, tulistati ka reaktorite suunas. Selle tagajärjel süttisid pääsla ja üks administratiivhoone. Tormijooksuga tungisid hoonesse kadõrovlased.

Vene väed ei lubanud paari tunni vältel tuletõrjujaid kustutustöödele. Tuumajaama juhtkond, Ukraina energeetikaminister ja teised poliitikud pöördusid avalikkuse poole ja rõhutasid, et olukord on väga ohtlik, sest tulekahju on endiselt kustutamata ja ohustab reaktoreid. Ukraina president Volodomor Zelenskõi suhtles öösel mitmete maailma suurriikide liidritega. Briti peaminister Boris Johnson lubas kokku kutsuda julgeolekunõukogu erakorralise istungi.

Hommikuks lõpetasid Vene üksused tuumajaama tulistamise. Päästjad said tööle asuda ja tuli lokaliseeriti 2000 ruutmeetrile. Hommikul kella poole seitsmeks tulekahju kustutati. Reaktorid jäid terveks, kiirgusohtu pole. Jaam on Vene relvajõudude kontrolli all.

Keskkonnaamet annab teada, et öised sündmused Zaporižžje aatomielektrijaamas ei ole kiirgustaset Ukrainas suurendanud. Amet rõhutab, et Ukraina tuumarajatised asuvad Eestist piisavalt kaugel ning sealsed sündmused meile kiirgusohtu kaasa ei too.

"Suure vahemaa tõttu puudub Eestis ka vajadus tarbida jooditablette, millel on mõju vaid võimaliku kiirgusõnnetuse vahetus läheduses," edastatakse keskkonnaameti veebilehel.

Jaga
Kommentaarid