Euroopa Parlamendi väliskomisjoni aseesimees Urmas Paet sõitis neljapäeval Poola, et tutvuda olukorraga Poola-Ukraina piiril Dorohuskis, Medykas ja Korczowas.

Urmas Paeti sõnul on olukord Ukraina poolt piiri ületades leevenema hakanud. "Autode ja inimeste järjekord on väiksem, kui ta oli kohe pärast sõja uue laine puhkemist," rääkis Paet Delfile. "Öeldakse, et mõne tunniga saab vähemalt siinsest piiripunktist üle."

Paeti sõnul püüavad poolakad väga, et põgenikke võimalikult hästi vastu võtta. "Autoga põgenikud saavad Poolas kuuks ajaks lausa tasuta liikluskindlustuse," rääkis Paet.

Paet tõdes, et suur osa põgenikke ei tahagi piirist palju kaugemale minna, sest püsib lootus lähiajal koju tagasi pääseda.

"Kui neile on näiteks pakutud majutust Põhja-Poolas, siis paljud esimese hooga ei tahagi minna sinna, sest see on liiga kaugel kodust," rääkis Paet.

"Aga tulijad peamiselt on Kiievist ja Ida-Ukrainast ehk siis inimesed, kes on ikkagi kõige rohkem seda õudust juba näinud," lisas ta. "Või siis selle eest napilt saanud tulema."

Paet tõdes, et põgenejad on pea ainiti naised ja lapsed.

Jaga
Kommentaarid