Ratase sõnul räägiti kohtumisel eelkõige olukorrast Ukrainas. "Eks oldi mures muidugi selle julgeolekuolukorra osas ja kõik erakonnad saavad aru, et olukord on väga tõsine. Sõda on siinsamas Euroopas ja sõda tähendab alati inimhukkunuid," sõnas Ratas ja lisas, et arutati ka teistel ühiskondlikel teemadel, mille parteijuhid tõstatasid.

Ta kinnitas, et julgeolekuteemadel valitseb erakonna esimeeste seas üksmeel. "Julgeolekus on kõik tõsiselt mures ja ma usun, et kõik erakonnad soovivad Ukrainat toetada nii palju, kui on võimalik."

Ratase hinnangul on vaja kiiresti Venemaale tugevaid ja mõjusaid sanktsioone kehtestada. "Sanktsioonid on piisavad siis, kui neil on lõpuks tulemus. Me näeme seda, et sanktsioonidel on alati majanduslik mõju," ütles ta, et Eesti peab jätkama majandusliku ja poliitilise abi pakkumist Ukrainale.

Keskerakond taunib Venemaa rünnakuid

Täna tegi Keskerakonna fraktsioon avalduse, milles mõistis üheselt hukka Venemaa agressiooni Ukraina vastu. Ratase sõnul toetavad avaldust kõik fraktsiooni 25 liiget. See tähendab, et ka need 10 keskerakondlast, kes jätsid jaanuari lõpus Ukraina toetusavaldusel hääletamata, on nüüd meelt muutnud. "Ma arvan, et see teema, kas Keskerakond toetab Ukraina suveräänsust ja territoriaalset tervikut - ma saan aru, et sellega soovitakse rünnata Keskerakonda, aga see rünnak ei õnnestu," ütles Ratas.

"Keskerakonna fraktsioon mõistab otsustavalt ja üksmeelselt hukka Vene Föderatsiooni sõjalise agressiooni Ukraina Vabariigi vastu, mis on karmis vastuolus rahvusvahelise õigusega ning õõnestab mitte ainult Ukraina, vaid kogu Euroopa ning maailma julgeolekut. Venemaa riigijuhtide avaldused ei jäta enam ruumi arvamusele, et enne sõjalist rünnakut toimunud suhtlust paljude maailma riikide liidritega peeti siiralt pingetele rahumeelsete ja diplomaatiliste lahenduste otsimise eesmärgil."

Keskerakond kinnitab, et toetab Ukraina rahvast, riiklikku iseseisvust ja territoriaalset terviklikkust. "Näeme, et ka Venemaal kasvab nende hulk, kes oma riigi juhtkonna agressiivse poliitika hukka mõistavad. Tunnustame rahumeelseid inimesi ja kodanikuühendusi, kes on oma sõjavastase seisukoha selgelt välja öelnud ja rahu nimel pingutavad."

Samuti on avalduses kirjas, et Keskerakond peab keerulise olukorra kiuste oluliseks hoida Eestit ühtsena sõltumata inimeste emakeelest ja rahvusest. "See on meie iseseisvuse üheks tugevamaks garantiiks."

Jaga
Kommentaarid