Julgeolekuolukorraga seotud erakorralisel valitsuse pressikonverentsil ütles Kaja Kallas, et euroliidu juhid on valmis kehtestama kõige karmimaid sanktsioone.

Millised olid eilsed meeleolud Brüsselis?

Meeleolud olid väga masendavad. Euroopa Liidu juhtide laua ümber oli tunnet, et oleme olnud liiga naiivsed Venemaa suhtes. Küsiti, kas oleks saanud midagi teha, et seda kõike ära hoida. Arutati, mis saab edasi ja kuidas ukrainlasi toetame ja kuidas valmistume kogu Euroopa kaitsmiseks.

Ütlesite pressikonverentsil, et ollakse valmis kehtestama kõige karmimaid sanktsioone, aga Venemaa SWIFT-süsteemist väljaviskamine ei ole praegu teema. Miks nii?

SWIFT oli teemaks küll ja enamus seda ka toetas, aga mitte kõik. Kuna teeme otsuseid konsensuse alusel, jäi SWIFT praegu välja, aga selle juurde saab tulla tagasi. Ka minu ettepanek oli, et see võiks seal sees olla.

Riigikogu pakkus, et Ukrainale võiks anda Euroopa Liiduga liitumise perspektiivi (tegelikult kandaatriigi staatuse – toim), kas sellel on lootust?

Jah, ma isiklikult võitlesin selle eest väga juba varem. Oli väga südantlõhestav moment, kus president Zelenskõi oli meil liinil ja ütles, et võib-olla räägib meiega viimast korda. Ta ütles, et teab, et Putin tahab ka temale järele tulla, ent ta siiski ei lahku Kiievist. Ainus küsimus, millele ta vastust tahtis, on see, kas Ukrainal on Euroopa Liiduga liitumise perspektiiv. Ta ütles: me sureme siin Euroopa eest.

Oleks tahtnud palju tugevamat vastust sellele küsimusele. Euroopa perspektiivi punkt läks järeldustesse ka sisse, kuigi seda alguses ei olnud. Selle eest ma võitlesin.

Mida see tähendab, et see läks sisse?

See tähendas seda, et järeldustesse läks viide, et me tunnustame Ukraina Euroopa perspektiivi. See ei ole lubadus Euroopa Liiduga liitumiseks, aga siiski mõnes mõttes üle kordamine, kuigi mina oleksin näinud palju tugevamat sõnastust.

Jaga
Kommentaarid