Ratas sõnas, et on küsimustele protokolli kohta vastanud juba aastast 2016. "See protokoll pole kehtiv, seda pole olemas," rääkis ta Delfile.

Ta selgitas ,et plaanid, mis erakonnal olid 2004. aastal, pole realiseerunud. Ratas viitas, et vahele on tulnud okupatsioon Gruusias ja ka Krimmi okupeerimine. "Pole tööle hakanud."

Vladimir Putini eilse sõnavõtu kohta lausus Ratas, et see oli ränk kõne demokraatia vastu, millele läänemaailm peab kiirelt ja jõuliselt vastama. Tema sõnutsi tuleb kindlasti toetada Ukraina terviklikku suveräänsust.

Venemaa president Vladimir Putin teatas esmaspäeval, et Venemaa otsustas ametlikult tunnustada Donbassi isehakanud "rahvavabariike". Esimesed Vene väed on jõudnud Ida-Ukrainasse separatistlikesse Luganskisse ja Donetskisse.

"Presidendid tulevad ja lähevad, aga režiim Kiievis säilib. See on režiim, mis tuli võimule pärast 2014. aastat. Nad on valinud vägivalla ja verevalamise. Selles kontekstis pole meil muud võimalust, kui tunnustada Donetski ja Luganski "vabariike"," sõnas Putin esmaspäeva õhtul.

Savisaare jäänuk

2004. aasta detsembris sõlmis Keskerakond Moskva võimuparteiga Ühtne Venemaa lepingu, kus lubati igakülgset parteidevahelist suhtlust arendama hakata. Savisaare ergutusel sõlmitud lepingut pole siiani formaalselt tühistatud.