Kiik märkis, et COVID-passi kõrval kiirtesti arvestamine ühiskonnaelus osalemisel pole mitte ainult Jüri Ratase algatus, vaid terve keskfraktsiooni ja tsentristide valitsusdelegatsiooni seisukoht.

"Kindlasti on praeguses olukorras mõistlik liikuda järk-järgult rahulikuma, mõistvama ja suuremas koosmeeles liikuva ühiskonna suunas," sõnas ta Delfile. "On näha, et end mitte vaktsineeriva inimese seisukoht ei muutu ja nende kõrvalejätmine ühiskonnaelust pole pikemas perspektiivis õige."

Kiik tõdes, et COVID-passi ja kiirtestitõendi puhul on lähtekohad erinevad.

"Tulebki aru saada, mida üks või teine instrument meile annab. Testimine annab nakkusohtlikkuse suhtes hetkepildi, vaktsineerimine annab aga kaitse raske haigestumise vastu," ütles minister. Siiski toonitas ta, et test ei ole inimesele parem variant kui viiruse vastu kaitsepookimine.

Kiik rõhutas, et Keskerakonna jaoks on olnud juba pikemat aega vastumeelne testitõendi kaotamine COVID-passi alternatiivina. Hetkeseis soosib tema silmis selle teema taaskordset arutluselevõtmist.

"Praegu oleme olukorras, kus tuleb järk-järgult piirangutest väljuda tavaelu suunas. Küsimus on, milliste sammudega," ütles Kiik. Ta rõhutas, et hoolimata rekordkõrgetest nakatumisnumbritest on haiglapatsientide arv ning suremus koroonaviirusesse jäänud võrdlemisi madalaks.

Tagasi proovitu juurde

Kui kiirtestid tagasi tuua, siis milline võiks kogu süsteem täpsemalt välja näha?

Kiik sõnas, et Keskerakonna soovitu kohaselt läheks käiku juba augustikuust oktoobrini väldanud kord, mille alusel sai näiteks üritusi nautlema minna nii COVID-passi kui negatiivse testitulemusega.

"Ei hakka leiutama jalgratast," sõnas Kiik. "On võimalik pakkuda testimisvõimalust kohapeal. Selline variant kehtib pooles Euroopa Liidus, seda mustrit on ka Eestis juba proovitud."
Kiik märkis, et kiirtestimiste vajadus oleks sellisel juhul väiksem kui see oli augustikuust oktoobrini - lisandunud on nii vaktsineerituid kui läbipõdenuid.
Et kiirtestide kättesaadavus probleemiks võiks kujuneda, Kiik ei näinud arvavat. "Eesti testide nõudlus on Euroopa Liidu mahtu arvestades olematu," ütles minister.

Testimist võiks Kiige sõnutsi korraldada - just nagu varemgi - ettevõtetes ja üritustel kohapeal. Kiirtestide maksumuse tasuks kas ettevõtja ise või klient, kes soovib testi teha.

Oravad: leevendusteks vara

Mida arvatakse Keskerakonna ladviku ideest koalitsioonipartnerite seas?

Reformierakonna fraktsiooni juht Mart Võrklaev märkis Delfile, et kuigi suures plaanis ollakse oravaparteis võimalikult kiiresti piirangute kaotamise poolt - ning seda ühekorraga ja täielikult, mitte järk-järgult -, on piiravate meetmete leevendamisest nende silmis siiski hetkel veel vara rääkida.

"Enne, kui leevendusi teha, tuleb meil hetkel mitu muret ära lahendada," märkis Võrklaev, kes viitas omikrontüve levikust tingitud nakatumislainele ja sellest tulenevale koormusele meditsiinisektoris. "Teatud piirangud peavad täna ikkagi olema."

Ta sõnas, et praegu lööb haigestumisstatistika kolmandat päeva nakatumisrekordeid.

"Praegustes oludes anda sõnumit, et piiranguid võiks kohe hakata leevendama, oleks eksitus," rõhutas Võrklaev. "Reformierakonna seisukoht on järgmine: et lainest üle saada, kuulame teadlasi. Kui näeme, et kukume numbrites ja haiglaravinumbrid ei kasva, siis loomulikult - esimesel võimalusel soovime piirangud kaotada. Ja sellisel juhul ka kõik piirangud korraga - siis pole ka tõendit vaja, pole tarvis kiirtestidest üldse rääkidagi. Seega peame veel pingutama."

Võrklaev soovitas end kõigil end vaktsineerida - olgu tegemist esimese, teise või kolmanda saamata vaktsiinidoosiga.

Jaga
Kommentaarid