RusDelfi otsustas sellele õppusele pilgu peale visata. Kuidas kogu protsess välja nägi?

Pärast lühikest infotundi suundus 100-pealine kolonn jäätunud järve poole, millesse oli juba ette tehtud kaks kandilist auku.

Juhendaja selgitas, millist mõju külm vesi inimorganismile avaldab. Tema sõnul on eriti oluline jälgida oma hingamist ja säilitada rahu, et mitte kaotada oma mõtlemisvõimet. Seetõttu pidi iga sõdur enne august välja pääsemist esitama lihtsa küsimuse, millele tuleb vastata, tõestamaks, et šokiseisundiga on võimalik toime tulla.

"Kui mõistate, mis praegu juhtuma peaks, on seda lihtsam kontrollida," kuulsid sõdurid ja nägid järsku, kuidas nende komandör järsku auku hüppas, jätkates rühma juhendamist veest.

Edasi jõudis kord sõdurite endi kätte. Neid ootas ees raske katse - kuigi väljas oli 2 kraadi, siis lagendikul puhus kõva tuul ning tundub, et väljas oli tugev miinuskraad.

Ent nii jahedavõitu, kui see koolitus ka poleks, pole õppust juhendanud maor Mark Dowds'i sõnutsi sellist asja olnud, et jääauku hüppamine oleks kaasa toonud õnnetusi või tõsiseid haigusi.

Samuti märkis ta, et külmast veest tulenev külmašokk mõjutab võrdselt nii mehi kui naisi ning sellega seoses ei ole naistel sellisel koolitusel osalemine meestest ohtlikum.

Viska videole pilk peale ja tutvu NATO sõdurite õppemetoodikaga lähemalt!