Pealinnas järgmisele neljale aastale tooni andev koalitsioonileping on pikka aega Tallinnas võimul olnud tsentristide nägu. Seda tõenäoliselt paratamatult omab ju valitsemiseks partnerit otsinud Keskerakond 38 mandaati, samas kui sotsidel on linnavolikogus kõigest 6 kohta.

Sellest hoolimata said kidura valijamandaadiga sotsid Tallinna seitsme abilinnapea positsioonist hõivatud tervelt kolm ning seda kultuuri-, ettevõtlus- ja linnaplaneerimise valdkonnas. Kuidas selline tulemus saavutati?

"Arvan, et mõlema poole soov on see, et meil oleks toimiv ja hea koostöö," märkis Kaljulaid peale koalitsioonileppe allkirjastamist Delfile. Ta märkis, et aselinnapeade kohad just nendes valdkondades võimaldab Sotsiaaldemokraatlikul Erakonnal viia ellu ideid, millest enne valimisi ka kõneldi.

Kuigi sotsidel tuli koalitsioonileppes loobuda näiteks nii kodanikupalga-, öölinnapea- kui ka neljapäevase töönädala projektist, on Kaljulaidi sõnutsi olnud SDE jaoks peamiseks prioriteediks alati just nimelt linnaruum, ettevõtluskeskkond, ühistransport ja ka näiteks tervist puudutavad küsimused.

"Kui konkreetselt rääkida sellistest mõtetest nagu neljapäevane töönädal me oleme täna sisenenud koroonakriisi kolmandasse lainesse, väga paljud inimesed Eestis elavad väga ebakindlal ajal. Arvan, et hetkel lihtsalt pole aeg rääkida sellistest toredatest mõtetest, millega võib ja võib-olla hiljem tegeleda. Praegu tarvis tegeleda selle olukorraga, kus oleme," ütles Kaljulaid.

Kaljulaidi öeldust jäi kõlama, et sotsid läksid läbirääkimistele ilma suuremate punaste joonteta.

"See pole väga konstruktiivne, kui minna kõnelustele sellise sõnumiga, et pole võimalik üldse läbi rääkida. Usun, et mõlemad pooled kõnelustel olid paindlikud ja avatud argumentide kuulamiseks," märkis Kaljulaid. Ta sõnas, et mõlemal erakonnal õnnestus olulistes küsimustes leida ühisosa.