"Läti on varemgi meile n-ö soojenduseks olnud. Kui tuletame meelde teist lainet, siis Läti koroonanäitajad käisid samamoodi enne meid juba päris suurtes kõrgustes ära, kuhu me arvasime, et ei jõua, aga tegelikult jõudsime väga lähedale," ütles Vaiknemets, kes lisas, et end naabritega võrdlemine ja järelduste tegemine on igal juhul olnud hea õpikogemus.

Täna saab Vaiknemets kokku ka Läti kolleegidega, et arutada ja paremini mõista, kuidas neil on läinud. Läbi selle üritatakse täpsemalt aru saada, kas liigume nendega samas trendis.

Küll aga tõi Vaiknemets välja, et vaktsineerimishõlmatusega on meil läinud Lätist paremini.

Millisel juhul võivad meilegi jõuda karmid üleriigilised piirangud ja kas nende kehtestamine on Vaiknemetsa arvates möödapääsmatu samm, saab kuulata juba videos.

Lätis hakkas esmaspäevast kehtima eriolukord, mis tõi ka uued ja rangemad piirangud kaubandusele, toitlustusele ja kultuuriürituse korraldamisele. Samuti on Lätis kohustuslik 15. novembriks vaktsineerida avaliku sektori ja kohalike omavalitsuste asutuste töötajad.

Haiglate olukord on aga Lätis kriitiline. Läti arstide liit nimetas koroonaolukorda riigis suisa katastroofiliseks. Esmaspäeval tekkisid mõnede haiglate juurde kiirabiautode järjekorrad.

Läti Raadiole antud intervjuus ütles Läti vältimatu meditsiiniabi teenistuse (NMPD) direktor Liene Cipule, et Läti haiglates võib koroonahaigete arv kahaneda jõuludeks, kui kehtima hakanud piirangud osutuvad efektiivseteks ning ühiskond näitab üles teadlikkust ja järgib neid vastuvaidlematult.

Läinud 24 tunni jooksul suri Lätis koroonasse 17 inimest, uusi nakatumisi tuvastati 2236.