Palun öelge konkreetselt, miks te otsustasite terviseameti juhi kohalt tagasi astuda?

No eks see ole ju oma isikliku otsuse pinnalt tehtud arusaam, et täna on see aeg küps, kui asjad terviseametis on hakanud korda saama ja protsessid on ära muudetud. Terviseametis on tekkinud ravimiladu, kvaliteedi-inimene määratud, on tekkinud kvaliteedi käsiraamat.

Kriisi kohapealt – kahe kriisi juhtimiskogemus olemas nendel inimestel, kes terviseameti kõrval suurearvulist staapi veavad. Kui ma vaatan siia juurde, et meil on tekkinud kaks inimest juurde ministeeriumisse, kus veel natuke aega tagasi kohad olid tühjad, s.o terviseala asekantsler ja kantsler ise, siis terviseameti juht saab kellelegi toetuda, mitte loota ainult sellele, nii nagu oli eelmine kord terviseameti juhi äraminekul, kus peadirektori kohusetäitjana alustab üks inimene, keda eetris on nähtud ehk Mari-Anne Härma ja kogu see raskus langeb tema õlgadele. Täna on see aeg küps.

Te ütlete, et aeg on küps, aga kas ka mingisugune konkreetne asi, mille eest te nüüd vastutuse võtate?

Ma olen mitmes intervjuus täna (eile – toim) öelnud, et vastutus on tippjuhil sellest hetkest alates, kui ta ametisse määratakse ja kogu nende tegevuste eest, mis seal majas on, sõltumata sellest, mis need asjad on.

Nii et ei ole üht konkreetset asja, vaid kogu see, mis toimunud kriisi vältel? Kas on mingid ebaõnnestumised, on see külmladu või kemplus endiste töötajatega sülearvutite pärast?

Ma usun, et igas meediaväljaandes tippjuht vastutab kõigi tema töötajate eest, kõige asutuse sees toimuvate tegevuste, väljaütlemiste, kvaliteedi, mis iganes majandustehingute eest, täpselt samamoodi on ka riigiametis. Seal ei ole mitte midagi erinevat.

Öelda nüüd seda, kas teekond ühel või teisel tippjuhil on mugavam või raskem, siis selle pinnalt on võimalik tuua erisusi. Aga kui võtta nüüd seda, kas juhil on mingisugune negatiivselt õnnestumiste või karmade ahel, mille pinnalt ta ütleb, et norm on täis, siis seda ei ole. See on sisemise eetika ja baromeetri küsimus. Teisalt on see ka vastutustunne, et inimene, kes jätkab, ei peaks alustama enam samast tasemest, kus eelnev juht on olnud.

Kas tagasiastumise taga on mingid kokkulepped? Kas teid ootab ees mõni uus töökoht, mida teile on juba lubatud?

Ei ole.

Mis teist edasi saab? Te olete arstiharidusega inimene, kas lähete praktiseerima meditsiini?

Ma olen ka varasemalt öelnud, et ma olen oma arsti diplomit taastamas, mul on see olemas. Ma ootan Tartu ülikoolilt eksamitegemise hetke, kui ma saaksin seda lõplikult vormistama hakata. See on väga selgelt üks ootus, mis mul ka endal on.

Kas kavatsete kandideerida ka kohalike omavalitsuste valimistel?

Ei kavatse.

Nii et poliitikasse teie elutee ei vii?

Hetkel ei vii.

Aga te ei ole seda enda jaoks välistanud?

Ma olen poliitikas olnud, nii et küll ma tean, mis mind seal ees ootaks.

Poliitiline karjäär ei ole Lannole võõras
2006. aastal valiti Üllar Lanno Reformierakonna Tallinna piirkonna juhatuse esimeheks. Lanno kuulus oravaparteisse aastatel 2001–2008.


Üllar Lanno on omandanud üldarsti kraadi Tartu ülikooli arstiteaduskonnas, töötanud Tartu ülikooli kliinikumis, Põhja-Eesti regionaalhaiglas, Helsingi ülikooli keskhaiglas, Hollandi ravimiuuringute kontsernis Stickares ning meditsiinitarvikute ettevõttes Instrumentarium OY. Alates 2006. aastast töötas ta Eesti kohtuekspertiisi instituudi direktorina.