Afganistani pealinnas Kabulis kõlasid täna üle linna pidulikud lasud, sest äärmusühendus Taliban rõõmustas viimaste USA sõdurite riigist lahkumise üle. Talibani võitlejad võtsid viimaste nädalate jooksul kaootiliste stseenide toimumispaigaks olnud Kabuli lennuväljal täna aovalges kontrolli enda kätte.

Sotsiaalmeediasse üles laetud värisevalt videopildilt näeb, kuidas äärmuslased sisenevad lennuvälja aladele. „Tahan rõhutada, et muretseda pole vaja, kõik läheb hästi," teatas üks Talibani võitleja meediale.

Viimased ameeriklased lahkusid sealt neljamootorilise suure transpordilennuki C-17 pardal mõned minutid enne südaööd, kirjutab uudisteagentuur Reuters.

„Täna on ajaloolise tähtsusega päev ning käes on ajalooline hetk," sõnas Talibani pressiesindaja Zabihullah Mujahid lennuväljal antud pressikonverentsil. „Tunneme praegu toimuva üle suurt uhkust, sest vabastasime oma riigi suurjõu käest."

„Jumal tänatud, et kõik okupandid on meie riigist täielikult lahkunud," rõõmustas ka äärmuslaste teine kõneisik Mohammed Naeem.

Täna lennujaama valvanud Talibani võitleja Mohammed Islam ütles meediale, et nüüd on Afganistan vaba. „Alistasime pärast 20 aastat ameeriklased," rõhutas ta ja lisas, et on selge, mida Taliban soovib. „Meie tahame šariaati, rahu ja stabiilsust."

USA kõige pikem sõda nõudis umbes 2500 ameeriklase ja 240 000 afgaani elu ning läks Washingtonile hinnanguliselt maksma kaks triljonit dollarit (1,69 triljonit eurot). Ameeriklastel läks küll pärast Afganistani tungimist korda Taliban võimult kõrvale tõrjuda ning lõpetada riigi kasutamine äärmusühenduse al-Qaeda baasina, kuid lõpptulemuseks on ikkagi Talibani võim. Lisaks kontrollib Taliban praegu suuremaid alasid kui 2001. aastal.
Talibani võitleja Kabuli lennuväljal Afganistani õhuvägede lennuki kokpitis.

Aastail 1996-2001 Afganistanis võimul olnud äärmuslased kehtestasid toona karmi korra ning Talibani rahustustest hoolimata kardavad paljud afgaanid millegi sarnase kordumist.

Tuhanded inimesed on riigist pagenud. Viimase kahe nädala jooksul toimetasid USA ja teised lääneriigid evakuatsioonilendudega Afganistanist minema rohkem kui 123 000 inimest, kuid kümned tuhanded nendega koostööd teinud inimesed jäid siiski maha.

USA välisministri Anthony Blinkeni hinnangul on Afganistanis jätkuvalt paarsada ameeriklast, kes ei pääsenud viimastele evakuatsioonilendudele. Briti väliministri Dominic Raabi sõnul on riigis ka paarsada Briti kodanikku.
USA välisminister Anthony Blinken eile Washingtonis.

Ameeriklased hävitasid lahkumise eel rohkem kui 70 õhusõidukit ja kümneid soomusautosid, lisaks muutsid nad kasutamiskõlbmatuks õhukaitsesüsteemid, millega lahkumise eel oli nurjatud Khorasani Provintsi Islamiriigi (ISIS-K) rünnak.

Naaberriigi Pakistani välisminister Shah Mehmood Qureshi kinnitas eile, et uudiseid uue Afganistani valitsuse kohta võib üsna pea oodata. „Eelduste kohaselt moodustatakse järgnevate päevade jooksul ühtsusvalitsus," teatas ta Islamabadis.