6. juulil saatis Venemaa riigist välja Eesti konsuli Mart Lätte, keda süüdistati katses hankida salastatud riigidokumente. Hiljuti avaldati ka video mehe kinnipidamisest.

Mis seal siis tegelikult juhtus? Kaja Kallas rõhutab, et tegu oli lavastuse ja provokatsiooniga. Kallase hinnangul tahtis Venemaa näidata, et kahe riigi vahel pole heanaaberlikud suhted. Samuti taheti tema sõnutsi Eestile lihtsalt koht kätte näidata.

Mis üldse ise selles olukorras teha saame? Pikemalt juba videointervjuus.

Ka Eesti välisministeeriumist on märgitud, et tegu on pelgalt lavastusega. Eesti välisministeerium ütles Delfile, et see video on lavastus. "Mart Lättet kujutav film on meisterlik lavastus, mis arusaadavalt ei kajasta diplomaadi tööd objektiivselt, vaid esitab toimunust just sellise pildi nagu lavastaja seda soovib," märkis välisministeeriumi pressiesindaja Kairi Saar-Isop Delfile.

Vene Föderatsiooni Julgeolekuteenistus (FSB) aga väidab, et Eesti diplomaat kohtus videos näha oleva venelasega mitu korda. "Kohtumiste ajal näitas ta üles huvi saada tema kaudu teavet Venemaa plaanide kohta Arktikas," teatas FSB.