Kreeka politsei teatas sel nädalal uhkusega, et üheksa aastat tagasi Ateena Rahvusgaleriist varastatud Pablo Picasso maal "Naise pea" on leitud. Korravalvurite teatel on selle ja Hollandi kunstniku Piet Mondriani teose varguse eest kinni peetud 49-aastane ehitaja.

Eile korraldati Ateenas ka pressikonverents, kus maale näidati, vahendab BBC. Paraku aga juhtus keset üritust õnnetus - Picasso maal kukkus maha. Tedaolevalt õnneks see suuri kahjustusi siiski ei saanud.

Picasso kinkis maali Ateena Rahvusgaleriile kreeklaste vastupanu auks Natsi-Saksamaale Teises maailmasõjas. 1939. aastal maalitud kubistlik teos on üks Picasso elukaaslase Dora Maari arvukatest portreedest.

Kreeka politsei märkis, et 49-aastane kahtlusalune tunnistas varguse üles ja rääkis, kuidas ta kavandas vargust kuus kuud ette. Pea iga päev jälgis ta valvurite ja muu personali liikumist galeriis, pannes tähele aegu, millal valvurid tegid suitsupause. 2012. aasta 9. jaanuaril tekitas kahtlusalune hoone teises osas valehäire ja tungis hoone esimesele korrusele sisse.

Kreeka tollane politseiminister nimetas turvameetmeid galeriis olematuteks. Alarmseadmed olid vigased ja mõnedes galerii osades ei olnud valvekaameraid.

Minutite jooksul viidi minema neli teost, aga üks Mondriani maal jäeti põgenemise käigus maha.

Itaalia kunstniku Guglielmo Caccia 16. sajandi teos sai varga sõnutsi kahjustusi ning ta lasi selle tualetipotist alla.

Teisi maale peitis ta aastaid oma kodus ja tal ei olnud kavatsust neid ära müüa. Hiljuti viis ta need aga Ateena lähedale Kerateasse, kust need heas seisus leiti.

Galerii turvasüsteem on vahepeal uuendatud ja Kreeka valitsus nimetas maalide leidmist suureks eduks.